255-ukrainskykh-ditei-buly-vylucheni-sotsialnymy-sluzhbamy-u-batkiv-za-kordonom-lubinets

255 українських дітей були вилучені соціальними службами у батьків за кордоном, – Лубінець

 • 46015 переглядiв

255 українських дітей були відібрані від батьків місцевими соціальними службами за кордоном станом на 31 грудня 2023 року, причому найгірша ситуація склалася в Німеччині (71 випадок), Польщі (33), Італії (25), Чехії (24) та Швеції (17).

Станом на 31 грудня 2023 року Офіс уповноваженого з прав людини отримав інформацію про 255 українських дітей, яких за кордоном забрали місцеві соціальні служби. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю NV, передає УНН.

Деталі

Як підкреслює Лубінець, найгірша ситуація склалася в Німеччині — там зафіксовано 71 такий випадок, далі йдуть Польща (33), Італія (25), Чехія (24) та Швеція (17).

Таких ситуацій могло б не бути, стверджує Лубінець, якби громадяни України, що перебувають в інших країнах, краще знали тонкощі місцевого законодавства.

"У січні 2024 року я як омбудсмен України направив лист до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, зокрема, з проханням вжити всіх можливих заходів реагування задля налагодження співпраці на рівні компетентних органів та міжурядових/міждержавних домовленостей з іншими країнами. Головна мета — сприяти поверненню (вилучених - ред.) дітей-громадян України їх законним представникам

розповів посадовець.

Відомо, що наразі Офіс омбудсмена України опрацьовує звернення щодо 176 дітей, відібраних у батьків та інших законних представників за кордоном.

За словами омбудсмена, розповсюдженою причиною таких ситуацій є відсутність відповідних документів у батьків та інших законних представників, а також неналежне, за законодавством ЄС, виконання батьківських обов’язків, тобто:

  • підвищення голосу, 
  • будь-який фізичний вплив на дитину з метою заспокоїти, 
  • залишення без нагляду дорослих на тривалий час.

Як пояснює Лубінець, на рішення соцорганів може вплинути агресивна поведінка самих дітей або невідвідування ними школи.

Слідчі встановили особи псевдопосадовців, які примусово вивезли 15 українських дітей до росії - Офіс Генпрокурора29.03.24, 18:59 • [views_0]