28-bereznia-vsesvitnii-den-fortepiano-den-narodzhennia-pralnoi-mashyny

28 березня: Всесвітній день фортепіано, День народження пральної машини

 • 29171 переглядiв

Сьогодні, 28 березня, музиканти та шанувальники музики в усьому світі можуть долучитися до відзначення Всесвітнього дня фортепіано. Дата святкування обрана не випадково – Всесвітній день фортепіано відзначається у 88 день року, адже у цього музичного інструменту саме така кількість клавіш. У звичайні роки подія припадає на 29 березня, а у високосний рік – на 28 березня.

Сьогодні, 28 березня, музиканти та шанувальники музики в усьому світі можуть долучитися до відзначення Всесвітнього дня фортепіано, пише УНН.

Подія була започаткована за ініціативи одного з найбільш видатних музикантів сучасності Нільса Фрама.

Дата святкування обрана не випадково – Всесвітній день фортепіано відзначається у 88 день року, адже у цього музичного інструменту саме така кількість клавіш. У звичайні роки подія припадає на 29 березня, а у високосний рік – на 28 березня.

Музичними прототипами фортепіано називають клавесин та клавікорд.

Винахідником фортепіано називають житель Флоренції Крістофі Барталамео. Особливістю інструменту, який він створив у 1709 році, стали молоточки, що знаходились під струнами.  

А металеві пластини, що замінили собою язички, дозволили змінювати гучність твору, створюючи гучні звуки – "forte" та "piano". Так, разом із новим пристроєм з’явилася і нова назва.

Пізніше подібні інструменти були створені французьким клавесинним майстром Жаном Маріусом та німецьким викладачем музики Кристофом Готлібом Шретером. Нова механіка дозволяла набагато швидше натискати клавіші, що позитивно вплинуло на якість, повноту та потужність звучання.

У тому вигляді, яким ми знаємо його сьогодні, фортепіано з’явилося на початку 19-го століття. Воно отримало корпус дуже схожий на сучасний, а пізніше до нього додали педалі, які дозволяють впливати на гучність гри. Різновидами фортепіано є піаніно та рояль, а також електричні, електронні та цифрові піаніно.

Також сьогодні своє День народження відзначає один з найпрактичніших винаходів людства – пральна машина.

Саме 28 березня 1851 року американець Джеймс Кінг отримав патент на пральну машину.

Цікаво, що перші прототипи пральних машин з’явилися наприкінці 17-го століття.

Перша машина-автомат побачила світ у 1937 році. Їх встановлювали у публічних пральнях. Для того, щоб попрати білизну в машину-автомат необхідно було опустити монетку.

Ще сьогодні можна долучитися до відзначення Всесвітнього дня історика.

Першим відомим сучасності істориком називають давньогрецького вченого Геродота, який жив у 5-му столітті до нашої ери.

А першим істориком на теренах сучасної України став автор "Повісті минулих літ", літопісець часів Київської Русі Нестор.

Історична наука поділяється на різні групи. Наприклад, загальна наука вивчає події у світі від первісних людей до сучасності. Стародавня історія присвячена вивченню інформації про давні цивілізації та культури. Окремо істориками можуть досліджуватися періоди Середньовіччя, Нового часу та історичні події останніх років (новітня історія).

Є багато наук, що нероздільно пов’язані з історією. Серед них археологія, етнографія тощо.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті преподобного Іларіона, який жив у Кападокії у 7-му столітті.

Після досягнення повноліття Іларіон покинув родину, роздав нужденним усе своє майно та прийняв чернечий постриг.

Іларіон оселився у монастирі поблизу Константинополя. За свою віру та відданість Іларіон отримав від Господа він отримав дар зцілення та дивотворення.

Іларіон був противником іконоборців. За це його затримали і жорстоко катували за часів імператора Лева V. Після того, як імператором став Михайло ІІ, Іларіона відпустили. Він оселився в окремій келії при монастирі, де і помер.

Іменини сьогодні святкують Іларіон, Степан, Ілля, Марія.

Захар Подкидишев

УНН Lite