agentsiya-bbc-obrala-desyatku-naykrasivishikh-stel-u-budivlyakh-svitu

Агенція BBC обрала десятку найкрасивіших стель в архітектурних спорудах

 • 16712 переглядiв

КИЇВ. 26 грудня. УНН. Насолодитися деякими з найдивовижніших архітектурних пам'яток можна, лише глянувши вгору. Оглядачі BBC Culture обрали найкрасивіші стелі світу, передає УНН.

Палаццо Саммеццано, Лечіо, Італія

Стеля, склепіння і декор Павичевої кімнати в занедбаному італійському палаці неподалік від Флоренції заворожують з першого погляду. Італійський архітектор, інженер, ботанік, філософ і політик аристократичного походження Ксіменес д'Арагон ніколи не був у Леванті або на Сході, а тому екзотичні форми та кольори палацу були цілком втіленням його уяви.

Відновлення палацу відбувалося у 1843-1889 роках. Сьогодні готель XX століття і палац з барвистою Павичевою кімнатою перебувають у занедбаному стані.

Собор Ілі, Кембриджшир

Вишуканий дерев'яний ліхтар, який вінчає центральну восьмикутну стелю собору Ілі, є одним з найбільших досягнень середньовічного будівництва і зодчества. Світлову вежу (лантерну) завершив 1334 року королівський тесля Вільям Херлі.

Знизу вежа нагадує велику восьмикутну зірку, в центрі якої розташований ліхтар із різьбленим зображенням Христа.

Станція метро Сольна-сентрум, Стокгольм

Станція метро на синій лінії біля торгового центру Solna Centrum у шведській столиці працює з 1975 року. Художники Андерс Аберг і Карл-Улоф Бйор розфарбували оголену породу підземного вестибюлю в червоний колір.

Центральний вокзал Нью-Йорка, Нью-Йорк

Протягом багатьох десятиліть стеля зі знаками зодіаку головної зали Центрального Вокзалу була невидимою для глядачів. Прихована під товстим шаром нікотинових смол від незліченної кількості сигарет, викурених поколіннями пасажирів, стеля вінчає величну будівлю головного терміналу, виконаного в стилі бозар.

Очищену та відреставровану стелю відкрили в 1998 році.

Мечеть Імама, Ісфахан

У 1598 Шах Аббас переніс столицю Персії в місто Ісфахан, де він розпочав будівництво низки величних і красивих будівель, як релігійного так і світського призначення.

Малюнки для плитки розробив майстер-каліграф і мініатюрист Резза Аббасі. Синій, жовтий, бірюзовий, рожевий і зелений кольори відбивають світло цього барвистого і спекотного міста, оживляючи прохолодний простір мечеті під великим блакитним куполом.

Гольф-клуб "Дев'ять мостів", Йоджу-гун, Південна Корея

Цей заміський клуб, відкритий в 2010 році, спроектував японський архітектор Сігеру Бан, відомий своїми роботами з нетрадиційних матеріалів, як папір, картон та бамбук. Мережану стелю атріуму, виконану з ламінованих дерев'яних ґрат, непомітно підтримують легкі колони у три поверхи заввишки.

Центр Гейдара Алієва, Баку, Азербайджан

Підлога, стіни і стеля цієї розкішної концертної зали, відкритої в 2012 році, утворюють єдине ціле. Складна геометрична конструкція з ламінованого білого дуба кріпиться на сталевій рамі. Це дає необхідну жорсткість усій споруді, але водночас створює в глядачів відчуття невагомості.

Сан-Панталон, Дорсодуро, Венеція

Кинувши монетку в 50 центів, можна на кілька секунд освітити стелю цієї барокової парафіяльної церковці, що розташована у венеційському районі Дорсодуро. Дивовижний розпис олією кінця XVII століття охоплює понад 400 квадратних метрів стелі і створює ілюзію переходу стелі на стіни церкви.

Зала молитви за добрий урожай, Храм Неба, Пекін

Храм Неба - це величезний комплекс храмово-монастирських споруд, зведених за часів правління імператора династії Мін (уродженого Чжу Ді).

Триярусну Залу молитви, завершену в 1420 році, прикрашає величне склепіння, яке складається з барвистих геометрично правильних дерев'яних чарунок, що репрезентують години, дні, місяці і пори року.

Церква Святого Стефана на вулиці Волбрук, Сіті, Лондон

З вулиць лондонського Сіті церква Святого Стефана здається досить непримітною будівлею. Однак всередині цей храм, побудований за проектом Крістофера Рена, є одним з архітектурних див Європи кінця XVII століття.

Вісім корінфських колон і арок, акцентованих яскравими віконцями, підтримують дивовижний купол, декорований кесонами.

Українські Національні Новини

Мультимедіа