amerykanskyi-skulptor-richard-serra-pomer-u-vitsi-85-rokiv

Американський скульптор Річард Серра помер у віці 85 років

 • 25549 переглядiв

Відомий американський скульптор Річард Серра, відомий своїми монументальними роботами зі сталевих пластин, помер у віці 85 років у своєму будинку в Нью-Йорку.

У своєму будинку в Нью-Йорку, 26 березня, помер Річард Серра, - один із найважливіших художників сучасності, який здобув популярність завдяки своїм монументальним творам зі сталевих пластин. Про це повідомляє УНН, з посиланням на The New York Times.

Річард Серра, який збирався стати художником, але натомість став одним із найвидатніших скульпторів своєї епохи (...) помер у вівторок у своєму будинку в Орієнті, штат Нью-Йорк, на Північній роздоріжжі Лонг-Айленда. Йому було 85 років.

- передає американське видання, посилаючись на адвоката скульптора Джона Зільбермана.

Серра вважався одним із найважливіших скульпторів сучасності - він створив скульптури для більш ніж сотні громадських місць. Найвідоміший своїми гігантськими вигнутими листами оксидованої сталі, такими як серія "Справа часу" вагою 1034 тонни, - його скульптура прикрашає головний зал музею Гуггенгайма в Більбао.

В юності Серра працював на сталеливарних заводах, щоб прогодувати себе. Після навчання він переїхав до Нью-Йорка 1966 року, де познайомився з іншими художниками, такими як Дональд Джадд, Ден Флавін і Джаспер Джонс. Незабаром Серра почав експериментувати зі свинцем і сталлю.

Скульптури Серри ставали більшими, і з часом сталь почала згинатися.

Люди реагували на повороти так, як ніколи раніше не реагували на повороти і прямі лінії. Вони ніколи раніше такого не бачили. Люди були готові до поворотів

- говорив він.

 Згодом, все більше галерей і відомих музеїв у світі звільняли величезні простори для скульптур Серра.

Також Серра створював великі свинцеві конструкції, які навмисне не скріплював і не зварював, - здавалося, вони ось-ось розваляться.

"Роботи з опорами", як називав їх художник, містили в собі "ще не розпочатий"рух.

Улюбленим матеріалом для скульптора була кортенівська сталь зі штучною іржею, яка, як пояснюють мистецтвознавці, уособлювала "знак часу".

Серра також брав участь у постановці "скульптурних фільмів", серед них: "Рука, що ловить свинець" (1968), "Руки, що шкребуть" (1968), "Зв'язані руки".

Однією з останніх робіт художника стала композиція "Схід-Захід/Захід-Схід", яка наразі перебуває в пустелі Катару і зроблена як розкадровка: розставлені через рівні проміжки прямокутники начебто крокують пісками за горизонт.

"Я не думаю, що завдання мистецтва - приносити задоволення", говорив Серра.

Подібним чином він побудував свою роботу: велику, важку, безкомпромісну, повідомляють про великого скульптора фахівці в галузі сучасного мистецтва.

Кілька років тому, після неодноразових помилок у діагностиці сльозотечі, Серра дізнався від лікарів, що в нього рак слізного каналу в лівому оці. Йому сказали, що лікування просте - доведеться видалити око, - але прогноз хороший. Зазвичай безстрашний і повний рішучості, того разу Серра відмовився від операції.

За офіційною інформацією, Річард Серра помер від пневмонії.

Нагадаємо

Пішов із життя Ігор Рафаїлович Юхновський, фізик-теоретик, політик, почесний громадянин Львова.

Актор Майкл Еммет Волш, який був перед камерою понад шість десятиліть і знявся у великій кількості відомих фільмів, зокрема в ролі поліцейського у фільмі "Той, хто біжить по лезу" ("Blade Runner"), помер у вівторок у Вермонті, США, у віці 88 років.

Ігор Тележніков

Культура