blokuvannia-polsko-ukrainskoho-kordonu-pryzvede-do-zrostannia-tsin-na-nyzku-tovariv-asotsiatsiia-ryteileriv

Блокування польсько-українського кордону призведе до зростання цін на низку товарів - Асоціація ритейлерів

 • 129758 переглядiв

Блокування польсько-українського кордону польськими фермерами призведе до дефіциту та значного зростання цін на різні товари на українському ринку, включаючи продукти харчування, одяг та алкогольні напої, що спричинить збитки до 100 мільйонів гривень на тиждень для великих роздрібних мереж.

Блокування польсько-українського кордону призведе до дефіциту та відчутного зростання цін на низку категорій товарів на українському ринку. Про це у коментарі УНН розповіли аналітики Асоціації ритейлерів України.

"Блокування польсько-українського кордону спричинило значні виклики для торговельних мереж, обмеживши імпорт товарів та спричинивши затримки у постачанні. Це змушує операторів шукати альтернативні маршрути, зокрема через сусідні держави (Угорщину чи Румунію), що призводить труднощів та подовження терміну доставки на 2-3 дні. А це збільшує вартість кожного рейсу на 600-1000 євро. Невідворотно, це призведе до зростання цін на ряд товарів для кінцевих споживачів" - кажуть у Асоціації.

За словами аналітиків, проблема набуває глобального масштабу, адже вітчизняні виробники також стикаються з відсутністю необхідних компонентів, обладнання чи упаковки, що надходять з-за кордону. Це може спричинити дефіцит деяких категорій товарів на українському ринку, враховуючи важливість цих імпортних елементів для виробничих процесів.

"Для розуміння: тільки для однієї великої торговельної мережі втрати від зниження обсягу торгівлі можуть сягати приблизно 100 мільйонів гривень щотижня", - повідомляє один із аналітиків Асоціації ритейлерів.

Також експерти додають, що особливо критичною є ситуація для мереж, що імпортують продукти, зокрема овочі, фрукти, рибу, крупи та молочні продукти, адже забезпечення належного температурного режиму просто неможливе.

"Загалом ситуація з блокуванням польсько-українського кордону зі сторони Польщі спричинить незворотні процеси у двосторонніх відносинах між країнами. Відповіддю на це уже стала зростаюча хвиля відмови українців від польських товарів, що стає символічним знаком протесту проти дій, які сприймаються як несправедливі. Цей емоційний вибір, зроблений споживачами, відображає більше, ніж просто економічне рішення; він виявляє глибоку розчарованість та заклик до поваги та розуміння" - кажуть у Асоціації.

Додамо

Аналітики Асоціації ритейлерів України розповіли УНН про ситуацію у різних сегментах:

У секторі Fashion-ритейл спостерігаються значні затримки в поставках товарів, що призводить до нестачі в асортименті та труднощів із закупівлею певних виробничих матеріалів, затягуючи процес мінімум на місяць.

Щодо продуктового ритейлу, українські ритейлери відмічають, у зв’язку з продовженням блокуванням кордону подорожчання товарів для кінцевого споживача ймовірно буде, але поспішають запевнити, що мінімальне. До того ж деякі ритейлери попри всі складнощі будуть намагатися стримувати ріст цін.

В Auchan Україна склалсь критична ситуація з фруктами, а саме з бананами необхідного ступеню зрілості через затримки на кордоні. Також можливі подорожчання цін до 15% на алкогольну продукцію.

У Novus кажуть, що поки будуть намагатися стримувати зростання цін, але при подальшому подорожчанні вартості послуг зіткнуться як з подорожчанням, так і з дефіцитом товару. Перш за все, мова про овочі, фрукти та дешеві соціально важливі товари. Мережа уже відмовитися від імпорту деяких товарів.

У Metro Україна мають проблеми з поставкою абсолютно усіх імпортних товарів, транзитний шлях яких проходить територією ЄС.

В ЕКО маркет зазначають, що є певні проблеми з блокуванням українсько-польського кордону, але вони здебільшого пов’язані саме з продуктами польського виробництва.

У мережі Аврора поки не відчули значний вплив на товарні залишки чи продажі, тому що завжди закладають більше логістичного часу при плануванні поставок.

"Це блокування б’є не лише по Україні, але й по самій Польщі та її виробниках. Адже багато польських компаній працювали, в тому числі з орієнтацією на наш ринок" - завершив один із анлітиків.

Нагадаємо

Станом на сьогоднішній ранок у чергах на п'яти пунктах пропуску в Польщі стоять 1150 вантажівок, які прямують в Україну на тлі блокади польських фермерів, більшість з них - навпроти пункту пропуску "Ягодин".

Ірина Колеснік

Слайдер