blokuvannya-ugorschinoyu-spivpratsi-nato-z-ukrayinoyu-poslablyuye-institutsiyu-friz

Блокування Угорщиною співпраці НАТО з Україною послаблює інституцію - Фріз

 • 8266 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Блокування Угорщиною відносин та співробітництва НАТО з Україною є хибним прецедентом, який послаблює інституцію. Про це заявила у Facebook голова постійної делегації України в ПА НАТО Ірина Фріз, яка перебуває на засіданні Асамблеї у Варшаві, передає УНН.

Зі слів Фріз, вона підкреслила, що Україна не порушила жодного свого міжнародного зобов’язання законом про освіту, що підтверджено висновком Венеційської комісії.

"Саме тому блокування Угорщиною відносин та співробітництва НАТО з Україною є хибним прецедентом, який послаблює інституцію. Адже, якщо провести паралель, то Росія також зухвало використовує право вето в Радбезі ООН по резолюціях щодо реагування на "ІД", події в Сирії тощо", - вказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засідання комісії Україна-НАТО відбудеться 28 травня

На її думку, питання двосторонніх відносин, які використовуються для блокування співробітництва Альянсу з іншими держави, є "хибним прецедентом, з якого потрібно спільно шукати вихід".

"Тому аргумент на кшалт, що не державна мова є зараз для України головним аспектом, який варто відстоювати, тим паче, якщо це створює перешкоди для міжнародного співробітництва, особисто я не сприймаю. Державна мова - це фактор нашої самоідентичності. Різні етнічні групи мешкають в Україні, але всі ми є громадянами нашої держави, що визначає наш обов’язок знати українську", - додала Фріз.

Крім того, вона додала, що під час виступу від делегації акцентувала увагу на продовженні порушень міжнародного права Росією, зокрема в акваторії Азовського й Чорного моря. "Росія є державою, яка створює прямі загрози євроатлантичному регіону", - вказала вона.

Нагадаємо, голова місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив, що бажання Угорщини переглянути політику щодо України не відповідає планам НАТО.

Українські Національні Новини

Політика