borg-yanukovicha-u-mzs-vkazali-na-riziki-rozirvannya-ugod-z-rf

"Борг Януковича": у МЗС вказали на ризики розірвання угод з РФ

 • 10043 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. Україна у суперечці з Росією щодо єврооблігацій на 3 млрд дол., що називають "боргом Януковича", посилалася на двосторонні угоди з РФ, розірвання яких створило б ризики для захисту української позиції у суді. Про це написала на своїй сторінці у Facebook заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль, передає УНН.

"Успішна апеляція України у справі 3 мільярдів боргу Януковича у лондонському суді дає нам шанс. Шанс на розгляд по суті питання тиску на Україну з боку Росії в англійському суді. На думку трьох шанованих суддів, питання тиску Росії на Україну у 2013-му і наступних роках мають бути ретельно вивчені англійським судом, перш ніж вирішувати питання виплати боргу. Особливо хочу звернути увагу на параграфи 165 - 167 рішення, які пояснюють логіку того, як Україна використовує угоди з Росією для захисту своїх інтересів", - наголосила вона.

За словами Зеркаль, Україна посилається, зокрема, на порушення низки домовленостей і угод, у тому числі, Договір про дружбу, співробітництво і партнерство 1997 року. "І в параграфі 167 судді надають своє судження щодо згаданих угод", - уточнила вона.

На думку суддів, зазначила заступник міністра, бажано, аби порушення угод стало предметом ретельного вивчення у судовому провадженні, що дає переваги повноцінної оцінки фактів, як об‘єктивних аспектів захисту позиції щодо тиску, так і фактичних обставин, які дозволяють оцінити повною мірою контекст усього ланцюга погроз з боку Росії.

"...Нашою перевагою стала готовність повною мірою дотримуватись і використовувати міжнародне право і правосуддя. Якби ми розірвали двосторонні договори з Росією, на які посилаємося, судді могли би сказати, що ми лише удавано говоримо про тиск і пошук справедливого суду, бо ліквідовуємо правові підстави, які дозволяють нам обґрунтовувати свою позицію. Тому кожен раз, коли звучать голосні заяви, що нам потрібно негайно розірвати ту чи іншу угоду з РФ, треба усвідомлювати - такі заяви можуть закрити шанс на справедливий і неупереджений судовий розгляд тиску, погроз і агресії Росії. Та коштувати нам мільярдів доларів. Хоч позиція МЗС щодо угод з РФ деколи виглядає складною і непопулярною, але вона найбільш ефективна в існуючих умовах. І послідовна", - резюмувала Зеркаль.

Нагадаємо, 14 вересня Апеляційний суд Англії задовольнив скаргу України в суперечці з Росією щодо єврооблігацій на 3 мільярди доларів, які називають “боргом Януковича”.

Українські Національні Новини

Політика