borrel-khoche-vykorystaty-90percent-dokhodiv-vid-zamorozhenykh-aktyviv-rf-na-ozbroiennia-dlia-ukrainy-obitsiaie-propozytsiiu-u-seredu

Боррель хоче використати 90% доходів від заморожених активів рф на озброєння для України: обіцяє пропозицію у середу

 • 25889 переглядiв

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель запропонував використати 90% надходжень від заморожених в Європі російських активів на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру, а решту 10% спрямувати в бюджет ЄС на українську оборонну промисловість.

Очільник зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив у вівторок, що запропонує ЄС використати 90 відсотків доходів від російських активів, заморожених у Європі, для закупівлі озброєння для України через Європейський фонд миру, конкретна пропозиція має бути подана у середу, 20 березня, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Головний дипломат ЄС заявив журналістам у Брюсселі, що запропонує перевести 10 відсотків, що залишилися, до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потенціалу української оборонної промисловості.

Боррель наголосив, що пропозиція полягає у використанні прибутку від активів, що перебувають у Європі, а не самих активів. За його словами, це може приносити близько 3 мільярдів євро на рік.

Він сказав, що представить цю пропозицію країнам-членам ЄС у середу, 20 березня, перед самітом лідерів ЄС у четвер та п'ятницю.

"Конкретна пропозиція буде подана завтра, - сказав він. - Це має бути узгоджено державами-членами".

Доповнення

Високопосадовець ЄС заявив минулого тижня, що російські активи, заморожені в Європейському Союзі, імовірно, принесуть від 15 до 20 мільярдів євро прибутки після сплати податків до 2027 року, залежно від світових процентних ставок.

Близько 70% усіх російських активів, знерухомлених на Заході, зберігається в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, який має еквівалент різних цінних паперів та коштів російського центрального банку на суму 190 мільярдів євро.

ЄС підготував закон про прибутки від заморожених активів рф для України, надходити можуть почати вже у липні - Bloomberg19.03.24, 10:36 • [views_0]

Юлія Шрамко

Війна