cherez-5-rokiv-pislia-pozhezhi-notr-dam-skydaie-budivelni-ryshtuvannia-taimlaps-vidnovlennia-soboru

Через 5 років після пожежі Нотр-Дам скидає будівельні риштування: таймлапс відновлення собору

 • 23730 переглядiв

Собор Нотр-Дам у Парижі поступово скидає будівельні риштування, оголюючи свій новий шпиль через майже 5 років після руйнівної пожежі 2019 року.

У столиці Франції, знаменитий Собор Паризької Богоматері поступово позбувається будівельного риштування, - звільняється відреставрована вежа, через п'ять років після руйнівної пожежі. Відео реставрації демонструє багато деталей складного відновлення одного з найвідоміших символів столиці Франції, передає УНН з посиланням на The Associated Press.

Нотр-Дам починає скидати будівельні риштування, через майже п'ять років після того, як він постраждав від пожежі.

- повідомляє інформаційне агентство.

Протягом місяця триває поступовий демонтаж частин будівельного риштування, яке приховувало верхню частину собору. Тепер видно новий шпиль, прикрашений золотим півником і хрестом. Важливою віхою у відновленні після масштабної пожежі у квітні 2019 року став демонтаж будівельного риштування.

Associated Press пропонує подивитися таймлапс, знятий з тераси паризького ресторану La Tour d'Argent, на якому зафіксовано відновлення і появу нового шпиля собору.

Довідково

Собор Паризької Богоматері (Notre-Dame de Paris) - пам'ятка готичної архітектури; будівництво собору розпочалося 1163 року і тривало понад 180 років. Зведення собору завершилося в середині 14 століття. Під час Столітньої війни (1337-1453) між французами та англійцями Париж разом із собором кілька разів переходив від однієї воюючої сторони до іншої. Саме в Нотр-Дам, 1431 року, відбулася коронація англійського короля Англії Генріха VI французьким королем.

Під час Французької революції, антихристиянські екстремісти пограбували і сильно пошкодили Нотр-Дам. Було знищено безліч унікальних скульптур, могили і вітражі. Крім того, собор перетворили на склад для зберігання продуктів харчування до 1802 року, коли його повернули церкві і заново освятили.  

1804 року в ньому відбулося коронування імператора Наполеона Бонапарта.

Роман Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері", виданий 1831 року, назавжди закріпив місце собору в популярній культурі. Книга, яку багато разів екранізували, а також поставили на сценах театрів, описала незадовільний стан, у якому перебував тоді собор, що допомогло організувати масштабні реставраційні роботи в середині XIX століття.

Раніше було відомо, що в соборі зберігався терновий вінець Ісуса Христа: до 1063 року одна з найбільших християнських реліквій перебувала на горі Сіон у Єрусалимі, звідки її перевезли до палацу візантійських імператорів у Константинополі. Після тривалої подорожі реліквії, вона опинилася в скарбниці Нотр-Дам де Парі.

Собор пережив дві світові війни і залишився майже неушкодженим. У серпні 1944-го, після висадки союзників у Нормандії парижани повстали проти окупації, поруч із собором відбувалися сутички бійців французького Опору з німецькими військовими та колаборантами.

Після закінчення Другої світової війни в соборі відбувалися церемонії прощання з експрезидентами Шарлем де Голлем і Франсуа Міттераном, зустрічі з представниками Ватикану.  

15 квітня 2019 року паризький собор Нотр-Дам (собор Паризької Богоматері) охопила руйнівна пожежа. Полум'я обрушило шпиль і знищило дах.

Після пожежі президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв відновити церкву протягом п'яти років - чого він, імовірно, досягне. Річниця пожежі - 15 квітня.

Нагадаємо

Українські дипломати звернулися до французької влади після того, як організатори фестивалю "російського фільму" в Парижі включили до програми культовий український фільм "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова.

За словами президента Франції Еммануеля Макрона, якщо Україна впаде, наслідки будуть прямими для Франції, оскільки імперіалістична держава може наблизитися до її кордонів, тож Франція має бути готовою захищати свою республіку і демократію.

Ігор Тележніков

Культура