cheskii-initsiatyvi-shchodo-zakupivli-boieprypasiv-dlia-kyieva-potribno-bilshe-hroshei-hlava-mzs-krainy

Чеській ініціативі щодо закупівлі боєприпасів для Києва потрібно більше грошей - глава МЗС країни

 • 23139 переглядiв

Чеська ініціатива щодо закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС потребує більшого фінансування, про що заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, закликаючи союзників виділити більше грошей, щоб допомогти Україні захиститися від російської агресії.

Чеській ініціативі із закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС потрібно більше грошей.  Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський перед зустріччю глав МЗС країн НАТО у Брюсселі 3 квітня, повідомляє УНН із посиланням на видання Ceske Noviny.  

Деталі 

"Нам потрібно більше грошей. Нам потрібно більше грошей на боєприпаси. Нам потрібно більше боєприпасів для України", - сказав Ліпавський.

 За його словами, росія, як і раніше, здатна виробляти набагато більше боєприпасів, і "на жаль, на війні це має значення".

 "Ми хочемо, щоб Україна була в змозі захистити себе від російської агресії. Наша ініціатива покликана допомогти в цьому. Саме тому я закликаю практично всіх приєднатися і пожертвувати гроші", - додав чеський міністр.

За даними чеського уряду і ЗМІ, до ініціативи щодо закупівлі снарядів для України вже долучилися близько 20 країн. Прага вже отримала від союзників кошти на купівлю перших 300 000 одиниць боєприпасів, ще щодо півмільйона снарядів ведуться переговори. 

До ініціативи приєдналися, зокрема, Канада, Німеччина, Польща, Латвія, Литва, Естонія, Бельгія, Фінляндія, Португалія, Швеція, Норвегія, Данія, Нідерланди, Люксембург, Ісландія та Словенія. Чехія не розкриває подробиць про внески окремих країн. Однак самі країни поступово розкривають інформацію про те, скільки вони внесли або зобов'язалися перерахувати. Загалом, у перерахунку, ці внески становлять близько 35 мільярдів чеських крон. 

Нагадаємо 

Пропозицію про закупівлю артилерійських боєприпасів для України у країн, що не входять до Європейського Союзу, було висунуто прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою на позачерговому саміті ЄС на початку лютого.

Пізніше, на Мюнхенській конференції з безпеки, президент Петр Павел заявив про можливість закупівлі 800 000 снарядів для українців у третіх країнах - півмільйона 155-міліметрового калібру і 300 000 122-міліметрового калібру.

21.03.24, 05:51 • [views_0]