den-sbu-kliuchovi-dosiahnennia-plany-boiova-robota

День СБУ: ключові досягнення, плани, бойова робота

 • 27301 переглядiв

Служба безпеки України (СБУ) відзначає свою 32-гу річницю, підкреслюючи свою ключову роль у протидії російській агресії за допомогою спецоперацій, морських безпілотників, бойової роботи, викриття зрадників і колабораціоністів, розслідування воєнних злочинів, протидії кіберзагрозам і руйнування Кримського мосту.

Служба безпеки України відзначає сьогодні своє професійне свято, відзначаючи своє заснування у 1992 році та вирішальну роль у протидії російській агресії.

Джерела УНН та пресслужба СБУ розповіли про ключові досягнення, плани на майбутнє у протидії російській агресії та бойовій роботі.

Деталі

25 березня відзначають 32-гу річницю створення СБУ. У цей день 1992 року Верховна Рада ухвалила рішення про створення Служби безпеки України. На сьогоднішній день СБУ – це одна з ключових складових Сил безпеки та оборони. З перших днів війни співробітники Служби воюють у всіх гарячих точках і роблять важливий внесок у Перемогу. Завдяки своїй ефективній роботі сьогодні СБУ має найбільший рейтинг довіри серед правоохоронних органів

- йдеться в повідомленні.

Спецоперації СБУ СБУ проводить спеціальні операції на лінії фронту, на морі, в повітрі і в тилу ворога. Її цілями є: жива сила противника та військові об’єкти на полі бою, а також воєнні злочинці та зрадники України в тимчасово окупованому Криму і вглибині рф; логістичні шляхи, які росіяни використовують для постачання армії; підприємства, які забезпечують ВПК агресора.

Всі ключові спецоперації СБУ особисто координує та бере безпосередню участь у їх плануванні голова СБУ Василь Малюк

- зазначають в СБУ. 

Морські дрони СБУ Морські надводні дрони - унікальна розробка СБУ. Абсолютно нова зброя, здатна вражати кораблі та військові цілі ворога в акваторії Чорного моря. Вперше її використали у 2022 році для атаки на кораблі Чорноморського флоту рф у Севастопольській бухті. Відтоді морські дрони СБУ постійно еволюціонують і вдосконалюються.

Сучасні дрони СБУ – це "Sea Baby" та "Мамай". Вони використовуються вже не як дрони-камікадзе, а як багатоцільові платформи. На них можна ставити різне озброєння і досягати більш складних цілей: вони здатні виконати завдання і повернутися назад

- повідомляють в СБУ. 

За допомогою морських дронів СБУ знищила 11 військових кораблів Чорноморського флоту рф, що на думку фахівців, змінило розташування сил у Чорному морі на користь України і розблокувала зерновий коридор. А російські кораблі змушені ховатися в інших портах, зокрема Новоросійська. Під враженням від спецоперацій СБУ, у лютому 2024 року за два дні українці зібрали майже 300 млн гривень на створення 35 нових "Sea Baby".

Василь Малюк пообіцяв "гарячий" морський сезон окупантам. Бойова робота Співробітники СБУ воюють у найгарячіших точках війни (від Зміїного до Авдіївки): знищують ворога і його техніку, підтримують ЗСУ снайперським вогнем, коригують артилерію. На передовій працюють переважно спецпризначенці ЦСО "А" і військова контррозвідка СБУ. З початку повномасштабного вторгнення воїни СБУ знищили російської техніки на мільярди доларів, працюючи, в тому числі, безпілотниками. Зокрема, знищили: понад 800 танків та майже 1300 БМП, понад 600 артилерійських систем. більше 400 систем РЕР/РЕБ та ППО.

Співробітники СБУ за час повномасштабного вторгнення отримали понад 1200 державних нагород, із них 13 Героїв України (9 з них – посмертно). Затримання зрадників і колаборантів Спецслужба комплексно протидіє російському впливу всередині країни, викриваючи ворожих агентів, зрадників і колаборантів. Зокрема, СБУ з початку вторгнення рф: викрила понад 2,5 тис. зрадників, понад 6,5 тис. колаборантів і пособників рф, а також понад 470 навідників та корегувальників; викрила 47 російських агентурних мереж.

Відкрила 83 кримінальні справи щодо 82 священнослужителів УПЦ (МП), які займаються розпалюванням міжнаціональної ворожнечі, співпрацюють з ворогом та виправдовують агресію рф. Понад 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну

- повідомили в СБУ.

Розслідування воєнних злочинів рф10:41ПашаСБУ здійснює розслідування воєнних злочинів, скоєних військовослужбовцями рф в Україні. На сьогоднішній слідство триває у понад 61 тис. кримінальних проваджень за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

СБУ збирає аргументовану доказову базу, щоб притягнути до відповідальності не тільки виконавців цих злочинів, а й військово-політичне керівництво рф. "І власне, ордери Міжнародного кримінального суду на арешти путіна, львової-бєлової та двох командувачів рф (Чорноморського флоту та дальньої авіації) свідчать про те, що робота СБУ за цим напрямом приносить свої плоди. Наразі СБУ вже повідомила про підозру понад 1.1 тис громадян рф, серед яких військове командування, депутати, судді, керівництво РПЦ тощо", - зазначають у службі.

Протидія кіберзагрозам СБУ активно протидіє загрозам в інформаційному та кіберпросторі. Загалом з лютого 2022 року СБУ нейтралізувала майже 10 тис. кібератак і знешкодила 80 ботоферм.

Зокрема, кіберфахівці Служби запобігли хакерським атакам на об’єкти інфраструктури, допомогли відновити "Київстар" після масштабної кібератаки. Також кіберфахівці Служби безпеки заблокували спроби російської воєнної розвідки отримати доступ до військових систем обміну даних ЗСУ: локацій і переміщення Сил оборони, їхнього технічного забезпечення тощо

- додали в службі.

Підрив Кримського мосту Джерела УНН розповідають, що з початку широкомасштабної війни СБУ зруйнувала більшість міфів про росію, в тому числі і про Кримський міст. Зокрема, СБУ реалізувала 2 абсолютно унікальні і різні за задумом спецоперації, щоб підірвати Кримський міст з суші і з моря. Обидві операції СБУ були успішними: перша відбулася у жовтні 2022 року. Міст підірвали за допомогою фури з вибухівкою (21 тонна в тротиловому еквіваленті), захованою в рулони з целофановою плівкою.

Підготовка до операції тривала понад півроку. вдруге міст атакували морські дрони СБУ у липні 2023 року. З того часу він повноцінно не придатний для перевезення озброєння.

Кримський міст - приречений, це незаконна побудова на території України. Тому йому тут не місце

- заявляв Малюк. 

 Також джерела зазначають, що до "морського бою" на морі готуються 35 дронів "Sea Baby", на які донатили всі українці. СБУ вже показала перший дрон із цієї партії, який отримав назву "Авдіївка".

Також СБУ готується до нових, надсекретних операцій. Нагадаємо Служба безпеки України відзначає сьогодні своє професійне свято, відзначаючи своє заснування у 1992 році та вирішальну роль у протидії російській агресії, включаючи Кримську кризу 1994 року, російську окупацію Криму 2014 року, боротьбу з проросійськими сепаратистами на Сході України та триваюче повномасштабне російське вторгнення.

 Президент України Володимир Зеленський поділився світлинами роботи Служби безпеки України і подякував воїнам СБУ у їхній професійний день.