deputati-progolosuvali-za-novi-vimogi-do-organichnikh-produktiv-kharchuvannya

Депутати проголосували за нові вимоги до органічних продуктів харчування

 • 8746 переглядiв

КИЇВ. 10 липня. УНН. Верховна Рада встановила вимоги до органічного виробництва. Відповідний законопроект підтримали 237 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Закон визначає основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку органічної продукції, правові основи діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів ринку органічної продукції та напрями державної політики у зазначених сферах.

Зокрема, вимогами до виробництва органічних харчових продуктів є:

- використання переважно біологічних, механічних та фізичних методів виробництва;

- використання під час виробництва органічних інгредієнтів (додана вода та кухонна сіль не включаються у розрахунок відсоткових часток складників органічних інгредієнтів);

- вживання належних заходів для уникнення забруднення недозволеними речовинами або продуктами, заходів з очищення і дезінфекції виробничого обладнання та потужностей, а у разі необхідності - заходів з очищення харчової продукції. Усі заходи з очищення повинні фіксуватися оператором;

- ведення обліку та документування усіх операцій з виробництва органічних харчових продуктів;

- ідентифікація кожної партії органічних харчових продуктів;

- вміст у готовому харчовому продукті не більше одного інгредієнта сільськогосподарського походження перехідного періоду.

До органічних харчових продуктів не належить продукція мисливства та рибальства в умовах дикої фауни. Передбачена сертифікація органічного виробництва і можливість зупинення дії сертифіката.

Встановлюються вимоги і до маркування органічної продукції. Визначається, зокрема, що продукт дозволяється маркувати як органічний продукт, якщо він вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції і містить не менше ніж 95 відсотків органічних інгредієнтів сільськогосподарського походження (за вагою без урахування частки води та кухонної солі) та не більше п’яти відсотків (за вагою) неорганічних інгредієнтів, внесених до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях. Органічне виробництво такого продукту має бути підтверджено сертифікатом.

Нагадаємо, за даними експертів, продуктовий ринок України переповнений фальсифікатом.  Фальсифікують недобросовісні виробники товари майже усіх груп. Найчастіше – молочку та ковбасні вироби. Немало підробок і серед промислових товарів, таких як порошки чи косметика.

Окрему і значну нішу фальсифікату посідає алкоголь. Контафактної продукції, за оцінками фахівців, сьогодні на ринку України вже навіть більше, аніж легальної.

За словами депутата ВР Сергія Тригубенка, такому стану справ "сприяли": мораторій на перевірки бізнесу і реформа в Держпродспоживслужбі, за результатами якої частина підрозділів і функцій контролюючого органу були скасовані.

Додамо, що активісти ГО по захисту прав споживачів пригрозили, що будуть блокувати роботу виробників фальсифікованих продуктів харчування.

Українські Національні Новини

Політика