do-parlamentu-turechchini-vnesli-proekt-konstitutsiynoyi-reformi

До парламенту Туреччини внесли проект конституційної реформи

 • 5024 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Партія справедливості та розвитку (ПСР), яка є партію влади в Туреччині і співзасновником якої є президент країни Реджеп Таїп Ердоган, у суботу внесла до парламенту пакет змін до конституції Туреччини, передає УНН з посиланням на Deutsche Welle.

Як зазначається, у випадку ухвалення цих змін президент країни отримає значне розширення своїх повноважень та зможе залишатись на своїй посаді до 2029 року.

Запропоновані ПСР конституційні зміни також передбачають структурні зміни у судовій системі та системі безпеки, а також запровадження кримінальної відповідальності для президента, який наразі має від неї імунітет, за винятком випадків державної зради.

Крім того, як заявляв раніше прем'єр-міністр країни Біналі Їлдирим, президент Туреччини внаслідок змін має отримати конституційні повноваження на ухвалення декретів, що мають силу закону, а також матиме право вносити проект бюджету на розгляд уряду.

Утім, Партія справедливості та розвитку має недостатню кількість депутатів у турецькому парламенті, щоб провести конституційні зміни самотужки, адже для ухвалення потрібні дві третини голосів. Тому представники партії проводять консультації з Партією націоналістичного руху, яка має 39 мандатів, з метою домовитись з ними про підтримку конституційного пакету.

Реджеп Таїп Ердоган, який є співзасновником Партії справедливості та розвитку (ПСР), домагається розширення президентських повноважень з часу свого обрання на цю посаду в серпні 2014 року. Він значною мірою визначає курс уряду та ПСР, хоча згідно з чинною конституцією президент Туреччини має виконувати радше представницькі функції. Зміна основного закону легалізує керівну роль Р.Ердогана, пише видання.

Українські Національні Новини

Новини Світу