dosvid-yes-u-vlasnikiv-aptek-diplomu-farmatsevta-ne-vimagayut

Досвід ЄС: у власників аптек диплому фармацевта не вимагають

 • 11454 переглядiв

КИЇВ. 30 серпня. УНН. Західні партнери України у своїй абсолютній більшості не висувають до власників аптек жодних, у тому числі й освітніх, дискримінаційних вимог. Про це йдеться у повідомленні Аптечної професійної асоціації (АПАУ) за підсумками проведеного аналізу досвіду західних країн, передає УНН.

В АПАУ нагадали, що законопроект № 8591, який у липні цього року зареєстрували українські депутати, містить низку вимог до підприємців, що відкривають аптечні заклади:

обов’язково мати фармацевтичну освіту (документ про вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня за спеціальністю "Фармація";

мати сертифікат провізора-спеціаліста, виданого закладом післядипломної освіти, або посвідчення про присвоєння (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії.

"З точки зору звичайної логіки така вимога виглядає не просто ірраціональною, але є й дискримінаційною. Бажання підприємця інвестувати у розвиток економіки та створення робочих місць, фактично, обмежується освітніми до нього вимогами, яких він, менш ніж за 5 років, навіть фізично виконати не зможе", - прокоментували в АПАУ.

В асоціації додали, що досвід країн ЄС у цьому питанні однозначний.

" Західні партнери України у своїй абсолютній більшості не висувають до власників аптек жодних, у тому числі й освітніх, дискримінаційних вимог.

Зокрема, законодавства таких країн, як Бельгія, Чехія, Голландія, Швеція, Норвегія, Велика Британія, Литва, Естонія, Італія (з 2017 року), Болгарія, Австрія, Словенія, Греція, не містять жодних схожих положень про освіту для власника аптеки, які нині пропонують запровадити українські законотворці", - наголосили в асоціації.

Разом із тим, АПАУ наголосила на потребі гарантувати високий професійний та освітній рівень керівників та працівників аптек.

"Адже це саме ті кадри, на яких покладається відповідальність за надання високоякісних фармацевтичних послуг українському населенню. Тому працівники аптечних закладів – провізори та фармацевти – обов’язково повинні не лише мати профільну освіту, але й постійно підвищувати свою кваліфікацію", - резюмували в асоціації.

Як повідомляв УНН, з ініціативи народних депутатів в українських селах можуть зникнути останні аптеки та значно подорожчати ліки.

Українські Національні Новини

Суспільство