dps-zupynyla-robotu-kozhnoho-piatoho-pidpryiemtsia-a-hetmantsev-klubom-biloho-biznesu-namahaietsia-lehalizuvaty-taki-yii-dii-nardep

ДПС зупинила роботу кожного п’ятого підприємця, а Гетманцев "клубом білого бізнесу" намагається легалізувати такі її дії - нардеп

 • 14362 переглядiв

Наразі податковий кодекс не містить норми щодо ризиковості платника. Проте, тепер критерії ризиковості платника з подачі Гетманцева намагаються узаконити прийнятим у першому читанні законопроєктом про "клуб білого бізнесу".

Понад 30 тисяч платників ПДВ визнані ризиковими, тобто діяльність кожного п’ятого підприємця зупинена на підставі неіснуючих у податковому кодексі норм. Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев законопроєктом про "клуб білого бізнесу" намагається легалізувати такі дії податкової і створює нові проблеми для бізнесу. Про це заявила член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Діяльність кожного п’ятого платника зупинена ДПС на підставі неіснуючих у податковому кодексі норм. Отже, прийняття закону про особливий "клуб білого бізнесу" це "обгортка", в яку приховали створення нових проблем для бізнесу. Втім, думаю, надалі ситуація залежатиме і від активної позиції платників

За її словами, зараз ризиковими визнано 31 тисячу платників ПДВ, що становить 20% (до всіх платників, які подавали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН).

Нардеп наголосила, що на сьогодні податковий кодекс не містить норми щодо ризиковості платника, лише постановою КМУ №1165 встановлено 8 основних критеріїв ризиковості платника ПДВ та 18 додаткових щодо критерію "податкова інформація".

Проте, тепер критерії ризиковості платника з подачі Гетманцева намагаються узаконити, а саме прийнятим поки лише у першому читанні законопроєктом 11084 про "клуб білого бізнесу".

25.04.24, 14:04 • [views_0]

У Податковому кодексі з’явиться нова норма: "69.41.1. До платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства належать юридичні особи та фізичні особи-підприємці, що одночасно відповідають таким вимогам:… ґ) відсутність прийнятого щодо платника податків рішення про його відповідність критеріям ризиковості платника податку на додану вартість, у порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України відповідно до пункту 201.16 статті 201 цього Кодексу

- зазначила Южаніна.

Вона нагадала, що РНБО вже давав доручення Кабміну провести аудит системи моніторингу ризиків та критеріїв для блокування податкових накладних, проте уряд його проігнорував. 

Додамо

РНБО ще в січні розглянула питання блокування податкових накладних і доручила уряду невідкладно провести аудит СМКОР, проте його результати досі не відомі. У РНБО на запит УНН відмовились повідомити чи розглядатимуть це питання ще раз

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) відзначає загострення ситуації з блокуванням податкових накладних з кінця лютого. Вона запропонувала Державній податковій службі замість того, щоб заморожувати діяльність бізнесу блокуванням, проводити податкові  перевірки у разі виникнення запитань до діяльності компаній. В ЄБА наголосили, що податкове законодавство країн ЄС не містить норм щодо блокування податкових накладних.

Нагадаємо

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук розкритикував ініційований Гетманцевим законопроєкт про "клуб білого бізнесу", заявивши, що він створить резервацію для еліти замість того, щоб вирівняти умови для всього бізнесу.

На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка, законодавча ініціатива голови податкового комітету Ради порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі. Про те, що законопроєкт Гетманцева містить дискримінаційні норми і має корупційні ризики йдеться і у висновку аналітиків Спілки українських підприємців.  

На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка, законопроєкт Гетманцева порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі.  Про те, що законопроєкт Гетманцева містить дискримінаційні норми і має корупційні ризики йдеться й у висновку аналітиків Спілки українських підприємців.  

Лілія Подоляк

Економіка