dzhemilyev-rozpoviv-pro-vnesok-krimskikh-tatar-u-peremovini-schodo-tomosu

Джемілєв розповів про внесок кримських татар у перемовини щодо Томосу

 • 9665 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Представники кримськотатарського народу вели переговори з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом щодо надання Україні Томосу. Про це розповів лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв в інтерв’ю "ВВС Україна", передає УНН.

"В цьому напрямку в нас була дуже серйозна робота. Ми системно працювали та пояснювали Ердогану, як важливо для України і кримських татар, щоб в Україні була незалежна помісна православна церква", - розповів нардеп.

За його словам, українська сторона зуміла зацікавити турецького президента тим, що Мекка для православних після здобуття Томосу і автокефалії української церкви переміститься з Москви до Стамбулу, що має неабияке політичне значення для самої Туреччини.

При цьому Джемілєв наголосив, що на початку роботи над здобуттям Томосу Ердоган очікував великого тиску на патріарха Варфоломія не стільки з боку Москви, скільки з Афін. Однак, завдяки позитивному збігу обставин, РФ примудрилася пересваритися і з Грецією.

Політик також пояснив, що позиції України в Туреччині дуже сильні, оскільки в країні проживає велика кримськотатарська діаспора, яка налічує від 3 до 5 мільйонів громадян і має велике електоральне значення.

Нагадаємо, надання автокефалії Українській православній церкві після призначення екзархів Вселенським патріархом Варфоломієм I у Києві відбудеться швидше, ніж очікувалось раніше.

Українські Національні Новини

Політика