ekologi-nagadayut-minekologiyi-pro-obovyazok-stezhiti-za-otrutokhimikatami

Екологи нагадають Мінекології про обов'язок стежити за отрутохімікатами

 • 18779 переглядiв

КИЇВ. 31 травня. УНН. Міжнародна благодійна організація "Екологія-Право-Людина" 4 червня нагадає Міністерству екології України про обов'язок стежити за оборотом отрутохімікатів в країні, повідомляє УНН з посиланням на сайт організації.

"Доля небезпечних відходів та пестицидів, а отже і безпека кожного з нас - в руках чиновників Мінприроди.

Це відомство часто видає ліцензії підприємствам, які насправді не мають належної матеріально-технічної бази для переробки небезпечних відходів. Посадові особи Мінприроди припускаються помилок при проведенні перевірок підприємств, які мають дозвіл на операції з небезпечними відходами одночасно анулюючи їм ліцензії. Підприємства, в свою чергу, користуючись такими помилками чиновників Мінприроди, через Державну регуляторну службу України скасовують накази про анулювання ліцензій.

Таким чином, ліцензіати без належного обладнання або, отримавши індульгенцію від Державної регуляторної служби, успішно працюють на ринку небезпечних відходів. Як результат, небезпечні відходи - під відкритим небом, поблизу річок, лісів, звалищ, забруднюють навколишнє середовище і завдають шкоди здоров'ю людей", - наголосили екологи.

Інша нагальна проблема в Україні - забруднення навколишнього середовища через безконтрольне використання агропідприємствами пестицидів, наголосили вони.

"За законодавством, пестициди реєструє Мінприроди і відповідає за формування державної політики в цій сфері. На сьогодні в переліку дозволених до використання налічується більше 1000 пестицидів.

У той же час, їх використання не контролюється жодним органом в Україні! Такі пестициди як ацетохлор, атразин, імідаклоприд визнані токсичними і заборонені в країнах Європи, однак вони дозволені до використання в Україні.

Як наслідок, масово гинуть бджоли, отруюються люди. Які пестициди використовують агропідприємства, або вони контрафактні, в якій кількості ввозяться - ніхто не знає. Жителі різних куточків України - в розпачі. Однак, крім журналістів і громадськості їх ніхто не чує. Зате Мінприроди - профільне міністерство, яке має дбати про екологічну безпеку України, вважає за краще замовчувати цю проблему", - наголосили в організації.

Брифінг екологів на цю тему відбудеться 4 червня.

Нагадаємо, екологи давно констатують колапс в сфері поводження з небезпечними відходами. За період дії мораторію на перевірки бізнесу, на ринку з'явилися псевдоутілізатори, які замість знешкодження отрутохімікатів викидають або складують їх в непристосованих місцях.

З 2018 року мораторій знято і Мінекології анонсував глобальні чистки на ринку. До кінця року відомство має перевірити 130 утилізаторів небезпечних відходів.

Українські Національні Новини

Суспільство