ekonomist-blokada-prizvede-do-devalvatsiyi-grivni

Економіст: блокада призведе до девальвації гривні

 • 5079 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. У слідстві дій по націоналізації підприємств вугільної промисловості на Сході країни держбюджет недоотримає близько 1,5 млрд. Доларів. Про це в інтерв'ю телеканалу NEWSONEзаявіл Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, економіст Олег Устенко, передає УНН.

На думку експерта, це означає, що в цьому випадку дофінансування держбюджету можливо буде тільки двома способами: Монетизувати додатково дефіцит держбюджету. "Друкувати гроші, розкручувати інфляцію". І другий - Україна вийде на зовнішній ринок запозичень капіталу, і буде позичати кошти там. Щоб надалі віддавати близько 6 - 6,5% нашого ВВП на виплату відсотків.

"Відповідно, якщо ми говоримо про прогнозовану інфляцію в 12% (якщо ми не отримуємо близько 3 млрд. Доларів з цих територій), це означає, що гроші нам доведеться витрачати на покупку імпорту десь на інших територіях. Це великий мінус в наш торговий баланс. Це означає, що золотовалютні резерви, які зараз знаходяться в обсягах близько 15 - 15,5 млрд. Доларів повинні бути автоматично зменшені на 3 млрд. Доларів. Додайте туди цифру 5 млрд. Доларів, яка нам необхідна і отримаємо 8 млрд. Доларів. Резерви в 15,5 млрд. Доларів - це тільки здаються резерви. У реальності можна використовувати десь 4,5 млрд. Доларів, і гривня просто впаде ", - вважає О.Устенко.

Аналізуючи тісний зв'язок курсу національної валюти і експорту, економіст відзначає, що в 1901 - 1916 роках Україна була експортно - залежною країною. Тоді 80% нашого експорту становили метали, зерно і продукція харчової переробки. Минуло 100 років і в структурі нашого експорту 60% займає зерно, метали і додалася хімія. Таким чином, за 100 років ситуація практично не змінилася і чому це не зробили за 3 роки - правомірний. "Але він так і повисне в повітрі, тому що це питання до української влади".

Українські Національні Новини

Політика