ekonomist-ukrayina-povinna-podbati-pro-svoyu-konkurentospromozhnist-inakshe-yiyi-poglinut

Економіст: Україна повинна подбати про свою конкурентоспроможність, інакше її поглинуть

 • 7020 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Світова економіка подібна на джунглі, де кожній країні, так само як і корпорації, необхідно виживати, дбаючи про свою конкурентоспроможність. Слабких поглинають і вони зникають. Таку думку у коментарі УНН висловив економічний експерт Андрій Новак.

"Україна є частиною глобальної світової економіки. А глобальна світова економіка – це джунглі. І в цих джунглях кожному звіру, кожній країні треба жити і виживати. Хто вижив, той і живе. Кого поглинули, того немає. Тому кожна країна, так само як і кожна компанія і корпорація, повинна думати про свою конкурентність і своє місце у цих джунглях світової економіки", - вважає експерт.

Економіст порівняв політику України з поведінкою зайця, що ховається по кущах. Тоді як в цих джунглях є і тигри.

"Я думаю, що Україна, враховуючи її ресурси, потенціал її нації - інтелектуальний, трудовий, історичний, культурний, - повинна мати амбіцію значно більшу у світовій глобальній економіці. Для цього потрібна інша економічна політика, яка спрямована не на заробляння на тих ресурсах і сировині, які в нас поки що є, а на збагачення структури нашого ВВП, намагання виробляти якомога більше товарів та послуг з високою доданою вартістю, максимально зациклювати фінансові обороти в країну, виробляти всередині країни максимум доданої вартості", - пояснив Новак.

Загалом в умовах економічних світових джунглів експерт радить розраховувати лише на ситуативну підтримку з боку інших гравців, а не очікувати, що нам весь час будуть допомагати – адже нікому не вигідна поява сильного конкурента. Україна сама повинна виборювати собі місце у світовій економіці, а для цього потрібні нові обличчя, нова економічна політика.

Нагадаємо, що за підсумками 2017 року в структурі експорту України переважали продовольчі товари та сільгосппродукція (41% відсоток від усієї структури експорту), тоді як експорт товарів хімічної і машинобудівної промисловості, а також металургії знизився. Все це доводить тезу про те, що з України активно викачуються ресурси і гроші. Як зазначила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, знекровлена війною і некомпетентними рішеннями влада України стала жертвою "великих транснаціональних фінансових олігократій".

"Є негативне зовнішнє управління, мета якого - цинічно заробити на Україні. Всі відчувають, що ні уряд, ні президент, ні НБУ - не приймають самостійних і чітких рішень", - вважає Тимошенко.

Українські Національні Новини

Економіка