eks-golovkom-zsu-lebedyev-yakimenko-ta-pshonka-khotili-vvesti-armiyu-do-kiyeva-u-lyutomu-2014-roku

Екс-головком ЗСУ: Лебедєв, Якименко та Пшонка хотіли ввести армію до Києва у лютому 2014 року

 • 24216 переглядiв

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Колишній начальник Генерального штабу-головнокомандуючий ЗСУ Володимир Замана запевняє, що у лютому 2014 тодішній міністр оборони України Павло Лебедєв, голова СБУ Олександр Якименко та генеральний прокурор Віктор Пшонка вмовляли його ввести армійські підрозділи до Києва. Про це Замана заявив сьогодні на допиті в якості свідка в Оболонському районному суді Києва, який розглядає справу про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича, передає кореспондент УНН.

На запитання суду “Чи отримували ви в проміжку 15-18 лютого 2014 року наказ про застосування військ на території міста Києва?” Замана сказав: “На протязі тижня, може трошки більше, відбувалися неодноразові спроби підготувати наказ про застосування Збройних Сил України (конкретні військові частини — це 25 повітряно-десантна бригада, 79 аеромобільна бригада, підрозділи морської піхоти Криму) у Києві”.

За словами Замани, “про застосування зброї там не йшлося. Мова йшла про залучення Збройних Сил до посилення об єктів, наведення конституційного ладу у місті Києві”.

Ця ініціатива, зазначив Замана, виходила від Міністра оборони Лебедєва.

“18 лютого або напередодні, я спілкувався у будівлі СБУ з керівником Служби безпеки України, з генеральним прокурором. Вони намагалися переконати мене у тому, що чинне законодавство дозволяє зробити це — тоді був введений антитерористичний план, і вони намагалися застосувати Збройні Сили у Києві. У законі про антитерористичну боротьбу чітко виписано, які завдання можуть виконувати Збройні Сили України... Я погодився тільки на перекидання військових вертольотів Мі-8 до міста Васильків, оскільки в законі прописано, що Збройні Сили можуть брати участь для перекидання особового складу, який бере участь в антитерористичній операції на території України”, - зауважив Замана.

За його словами, "це була спроба втягнути Збройні Сили у протистояння”. Після відмови на застосування ЗСУ в “антитерористичній операції” його було звільнено з посади.

Нагадаємо, Оболонський районний суд Києва продовжив засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича у державній зраді.

Як повідомляв УНН, 28 листопада 2016 року Генеральний прокурор Юрій Луценко у Святошинському районному суді Києва оголосив повідомлення про підозру у відеорежимі екс-президенту України В.Януковичу у державній зраді, пособництві представникам влади РФ в умисних діях, вчинених, вчинених з метою вчинення зміни меж території держкордону України, та веденні агресивної війни. Тобто злочинів, передбачених ч.1. ст.111, ч.5 ст.27. ч.3 ст.110, ч.5 ст.27 ч.2 ст.437 ККУ. Ведення воєнного стану треба було робити з 20 лютого 2014 року.

Українські Національні Новини

Політика