eks-komanduvach-nato-putin-mozhe-sprobuvaty-rozvorushyty-balkany-shchob-vidvolikty-zakhid-vid-ukrainy

Екс-командувач НАТО: путін може спробувати розворушити Балкани, щоб відволікти Захід від України

 • 29117 переглядiв

Колишній командувач НАТО попереджає, що росія може нагнітати напруженість на Балканах, щоб відвернути увагу західних країн від вторгнення в Україну.

Щоб відволікти увагу НАТО від свого незаконного вторгнення в Україну, росія розпалює політичну ситуацію і та посилює релігійні чвари в Косово і Боснії. Про це в колонці для Bloomberg пише адмірал ВМС США у відставці, колишній верховний головнокомандувач НАТО Джеймс Ставрідіс, передає УНН.

Деталі

Він пише, що західні Балкани є привабливою ціллю для російських політиків, які хочуть спробувати розширити російський вплив і підірвати участь Організації Північноатлантичного договору і Європейського Союзу в цій частині Європи.

Ставрідіс нагадує, що після розпаду Югославії в балканських війнах 1991-2001 років загинуло до 105 000 осіб. Тому й досі Зберігається напруженість між римо-католиками в Хорватії, православними християнами переважно в Сербії і мусульманами в Албанії, Косово і Боснії.

путін прагне скористатися цією незавершеною історією. Він знає, що якщо країни-члени НАТО будуть знову втягнуті в охорону порядку на неспокійних Балканах, це відверне їхню увагу від підтримки України

- пише Ставрідіс.

На його думку, російська влада працює над дестабілізацією ситуації в Косово, Боснії і Герцеговини, оскільки для росії вигідно було б розворушити ситуацію в інших частинах Європи, намагаючись послабити довіру до НАТО і відволікти Альянс від підтримки України.

"Цей рік ставить перед відносинами між Україною та НАТО низку фундаментальних питань" – Зеленський01.04.24, 20:10 • [views_0]

Щоб запобігти цьому Ставрідіс пропонує збільшити кількість миротворців, розгорнутих в Косово зараз, для випередження заворушень, які намагається розпалити путін.

Це стало б прикладом ефективного регіонального розподілу зусиль в рамках Альянсу: Країни НАТО на Балканах і поблизу (наприклад, Греція та Італія) можуть зосередитись на цьому регіоні. Східноєвропейські і північноєвропейські члени Альянсу можуть очолити зусилля щодо України. Великі країни на заході - Франція, Німеччина, Велика Британія і США - мають достатньо ресурсів для участі в обох процесах

- додає адмірал.

Також він нагадує, що росієя може розв'язати на Балканах так звану гібридну війну, використовуючи соціальні мережі, дезінформаційні кампанії і проросійську пропаганду для створення напруженості. Тому НАТО має використовувати свої власні інформаційні мережі для викриття і протидії цим неправдивим наративам.

Якщо росіяни вирішать підняти ставки, вони можуть застосувати кібератаки проти електромереж та інших життєво важливих об'єктів в Косові і несербських частинах Боснії. Це створить плутанину і посилить соціальне невдоволення. НАТО може надати балканським союзникам і друзям кращі системи кіберзахисту

 - наголошує Ставрідіс.

Також НАТО може використовувати економічні стимули, які можуть протидіяти російському втручанню. Наприклад для Сербії та Боснії і Герцеговини, які прагнуть членства в ЄС.

Хорватія відкидає звинувачення Сербії щодо дипломатичного скандалу через війну рф проти України26.02.24, 15:47 • [views_0]