ekspert-reimbursatsiya-bude-efektivna-tilki-pri-strakhoviy-meditsini

Експерт: реімбурсація буде ефективна тільки при страховій медицині

 • 14675 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Програма реімбурсації ліків в Україні стартувала 1 квітня 2017 року, і стала одним з ключових етапів медичної реформи, що проводиться в даний час Міністерством охорони здоров'я. Про досвід пілотних проектів реімбурсації та ризики нинішньої програми, а також про побудову оптимальної економічної моделі розповів у своїй доповіді медичний експерт Дмитро Подтуркін під час відкритої дискусії "Реформування системи охорони здоров'я: досвід і перспективи", яка відбулася 8 червня в Українському інституті майбутнього (м. Київ), передає УНН.

Експерт висловив думку про те, що реібурсація найбільш ефективна в якості доповнення до страхової моделі охорони здоров'я. На прикладі програми реімбурсації інсулінів, яка вже працює в Україні, він показав, як держава потрапляє в цінову пастку. Реклама дорогих препаратів сприяє тому, що пацієнти активно переходять на них, і витрати держави на компенсацію вартості медикаментів стрімко зростають. Так, за програмою реімбурсації інсулінів, яка проходить зараз в Україні, прогнозується, що ринок найближчим часом зросте в 2,5 рази.

Д.Подтуркін підкреслив, що уникнути цього можна, тільки заборонивши промоцію реімбурсованих ліків. Він також підкреслив, що при страховій моделі реімбурсація найбільш ефективна.

"Страховик зацікавлений у зниженні критичних платежів, отже, в його інтересах, щоб хронічні хворі були постійно забезпечені потрібними медикаментами. Так мінімізуються кризові стани у пацієнтів, швидка працює з меншими навантаженнями, і захворювання протікають без ускладнень", - підсумував експерт.

Дискусійний майданчик на базі Українського інституту майбутнього створений з ініціативи Семена Глузмана, дисидента, відомого блогера та громадського діяча. Відкриті обговорення актуальних проблем охорони здоров'я за участю провідних фахівців області відбуваються щотижня. Організатори запрошують всіх бажаючих приєднатися до полеміки, оскільки осмислення вже наявного досвіду дозволить впроваджувати дійсно ефективні зміни в роботі системи охорони здоров'я.

Українські Національні Новини

Суспільство