ekspert-rozpoviv-yak-pereviriti-myaso-na-nayavnist-antibiotikiv

Експерт розповів, як перевірити м'ясо на наявність антибіотиків

 • 113839 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Засвідчити наявність антибіотиків у м’ясній продукції можна виключно шляхом лабораторних досліджень. Про це у коментарі УНН заявив голова Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

“Окремі виробники дозволяють собі додавати антибіотики як до м’ясної, так і до молочної продукції. Конкретних цифр назвати неможна. Єдиний варіант перевірити виробника — провести лабораторне дослідження. Лише на підставі результатів дослідження можна говорити про те, чи додає виробник антибіотики, чи ні”, — сказав він.

Нагадаємо, УНН протестував якість курятини, купленої в магазині і на ринку. Всього було відібрано п’ять зразків: “Наша Ряба”, “Домашня курка”, “Львівські курчата”, "Домашня курка“ (ринок), “Гаврилівські курчата”. У жодному із зразків наявність антибіотиків та гормонів виявлена не була.

“Дані дослідження проводилися нашим випробувальним центром. При дослідженні на залишкові кількості антибіотиків ми отримали нормальний результат, тобто залишків антибіотиків виявлено не було. Але в зразку курятини №5 ("Гаврилівські курчата" — ред.) була виявлена ​​сальмонела”, — розповіла заступник директора дослідницького Інституту Тетяна Гаркавенко.

Водночас, деяких виробників українського м’яса пильно контролюють не лише вітчизняні державні органи, а і Єврокомісія, наголошують експерти.

“В Україні кожне підприємство ставиться до якості продукції по-своєму. Хтось наживається, продаючи менш якісні товари, для деяких компаній показник якості безпечності — у пріоритеті. У нас є підприємства, які вже перейшли на світові стандарти якості і переобладнали своє виробництво так, що „комар носа не підточить“.

До прикладу, візьмемо курятину. Нещодавно в Україну приїздила Європейська комісія, яка лишилась задоволеною моніторингом виробництва „Нашої Ряби“ (виробник МХП — ред). Бажано, щоб все більше виробників продуктів харчування слідкували і йшли за стандартами ЄС”, — зазначив економічний експерт Олександр Охріменко.

Останнє дослідження на птахофабриках “Миронівського хлібопродукту” (МХП) європейці завершили буквально у березні поточного року. Вони підтвердили, що продукція компанії відповідає міжнародним стандартам FSSC 22000, ISO 22000 та BRC Food, в основі яких принципи НАССР.

Водночас, французька делегація Технічного Інституту Птахівництва (ІТАVІ) перевірила ПрАТ “Володимир-Волинську”. За підсумками візиту європейці відзначили, що український виробник так само працює без жодних стимуляторів росту та антибіотиків.

Раніше експерти зазначали, що найбезпечніший м’ясний продукт — промислова курятина.

Українські Національні Новини

Економіка