eksperti-nazvali-chotiri-mozhlivi-stsenariyi-rozvitku-vispi-mavp

Експерти назвали чотири можливі сценарії розвитку спалаху віспи мавп

 • 315669 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Глобальний спалах віспи мавп відступає вже кілька місяців, але експерти застерігають від передчасних заяв про перемогу, тому що повторний спалах залишається можливим, а вірус все ще циркулює в африканських країнах, де він уже давно є ендемічним, передає УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила цього тижня, що відтоді, як віспа мавп раптово почала поширюватися по світу у травні, понад 73 000 випадків захворювання та 29 смертей було зареєстровано у більш ніж 100 країнах.

За даними ВООЗ, майже 90% випадків припадає на чоловіків, які займаються сексом із чоловіками.

Але з моменту піку в липні кількість інфікованих постійно знижувалась, особливо в Європі та Північній Америці, найбільш постраждалих районах на ранніх стадіях глобального спалаху.

За даними ВООЗ, за сім днів до неділі кількість нових випадків у світі знизилася на 20 відсотків порівняно з попереднім тижнем.

Однак кількість випадків захворювання все ще зростає в деяких регіонах, у тому числі в Південній Америці, причому в Перу за цей час кількість випадків зараження зросла на сім відсотків.

Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус заявив минулого тижня, що «загасаючий спалах може бути найнебезпечнішим спалахом, тому що він може змусити нас думати, що криза закінчилася, і послабити пильність».

Ключ - обізнаність

Декілька експертів повідомили AFP, що основною причиною зниження захворюваності була зміна поведінки груп ризику, особливо чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками, хоча вакцинація також відіграла свою роль.

Опитування показали, що близько половини чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками, скоротили кількість своїх сексуальних контактів.

Однак вакцини, спочатку розроблені для боротьби з віспою, як і раніше, рекомендуються для захисту від віспи мавп.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) заявив цього тижня, що надійні дані про ефективність вакцин «як і раніше відсутні».

Однак попередній аналіз, проведений Центрами з контролю та профілактики захворювань США минулого місяця, показав, що нещеплені люди в 14 разів більше схильні до ризику зараження мавпячою віспою.

Можливі сценарії

Попереджаючи, що «залишаються значні невизначеності», ECDC виклав чотири можливі сценарії розвитку спалаху.

У гіршому випадку віспа мавп відродиться у всьому світі, оскільки поведінка груп ризику повернеться до норми.

За словами ECDC, ймовірний сценарій полягає в тому, що вірус залишається на відносно низькому рівні зі спорадичними спалахами "майже виключно" серед чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками.

Або віспа мавп може ослабнути або навіть повністю зникнути.

Віспа мавп набагато менш заразна, ніж Covid, і не так швидко мутує в інші варіанти.

Проте, що більше циклів зараження, то більша ймовірність того, що віспа мавп зміниться та адаптується.

Незважаючи на поширення по всьому світу цього року, більшість смертей сталася там, де віспа мавп тривалий час убивала людей: в 11 африканських країнах, де вона залишається ендемічною.

В інших місцях віспа мавп поширюється через контакти з людьми, але в цих африканських регіонах спалахи переважно відбуваються, коли люди заражаються від тварин, в основному від гризунів, у сільській місцевості.

Це означає, що джерело вірусу в Африці залишається.

Українські Національні Новини

Здоров'я