eksperti-nazvali-osnovni-tendentsiyi-na-rinku-zhitlovoyi-nerukhomosti-1

Експерти назвали основні тенденції на ринку житлової нерухомості

 • 14586 переглядiв

КИЇВ. 8 травня. УНН. Поряд із зростанням собівартості будівництва на ринку первинної житлової нерухомості спостерігається тенденція до збільшення формату проектів. Про це йдеться у статті ділового видання Бізнес, пише УНН.

Негативною і досить довготривалою тенденцією ринку є зменшення бюджету купівлі.

“Звуження можливостей накопичення заощаджень у населення обумовило зменшення загальної площі квартир, а також появу в структурі пропозиції квартир із екстремально малими площами (1-кімнатні квартири площею 20 кв.м, 2-кімнатні — 35-40 кв.м)”, — зазначив заступник керівника департаменту стратегічного консалтингу “Української торгової гільдії" Костянтин Олійник.

Так, середня площа квартир із 76,2 кв.м в 2013 р. зменшилася до 62,7 кв.м в 2017 р. Крім того, збільшилася частка однокімнатного житла — з 45% у 2013 р. до 54% у 2017 р.

Водночас експерти “УТГ” відзначають тенденцію до збільшення формату проектів, появи так званих “міст в місті”, що включають розгалужену соціальну інфраструктуру. Реалізація великоформатних проектів передбачає попередню розробку та затвердження детального плану розвитку території, а такі інвестиції не кожному гравцю по кишені. З одного боку, таке житло виграє в конкурентній боротьбі з точковими забудовами, а з іншого — несе певні ризики.

Експерти зазначають у статті, що спостерігається вихід на ринок проектів масштабної забудови. Для реалізації таких проектів забудовники залучають значні фінансові ресурси. І тут великі забудовники мають більше можливостей.

Також аналітики визначають і позитивну тенденцію, що в останні кілька років розвинулася й закріпилася на ринку, а саме — високу вимогливість покупця до потенційного житла. Питома вага житла економ-класу до останнього часу залишалася на рівні 60%, але вже торік структура пропозиції кардинально змінилася: частка “комфортного” житла збільшилася до 45%, а “економ” — зменшилася до 21%. Такі новації підвищують затрати у собівартості будівництва, але вони ж і забезпечують стабільний споживацький попит на нове “комфортне” житло.

Як повідомляв УНН, експерти радять звертати увагу на житло у новобудовах, адже це не лише нові комунікації, енергоощадність, а й зручні фінансові інструменти, які пропонують забудовники і які дають можливість придбати житло скоріше та більшої площі, ніж на вторинному ринку. Зокрема, найбільший столичний забудовник Холдингова компанія "Київміськбуд" пропонує і знижки при повній оплаті покупки, безвідсоткову розстрочку до введення будинку в експлуатацію, а також іпотеку. 

Українські Національні Новини

Економіка