eksperti-rozpovili-yaki-kvartiri-prevalyuyut-na-rinku-zhitlovoyi-nerukhomosti

Експерти розповіли, які квартири превалюють на ринку житлової нерухомості

 • 9967 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. У 2017 році зросла кількість двокімнатних квартир, що пов'язано з ростом кількості новобудов комфорт-класу. Хоча на ринку і далі превалюють однокімнатні квартири. Про це йдеться в аналітичному звіті компанії NAI Ukraine про ринок нерухомості в 2017 році, передає УНН.

На сьогодні на первинному ринку превалює пропозиція 1-кімнатних квартир (36%), 2-кімнатні квартири становлять 35% від загального числа. Середні площі для різних форматів: 1-кімнатні - 48,1 кв. м., 2-кімнатні - 73,4 кв. м., 3-кімнатні - 99,0 кв. м., для великих форматів - 144,5 кв. м.

Спостерігається тенденція до збільшення кількості двокімнатних квартир, що, в більшій мірі, викликано збільшенням частки комфорт-класу у пропозиції, зважаючи на прагнення до збільшення прибутковості проектів з боку девелоперів.

Однак, 2017 рік, в тому числі, відзначився зменшенням загальної площі квартир.

Нагадаємо, експерти вважають найбільш затребуваним сегментом на ринку житлової нерухомості так звані смарт-квартири - житло невеликої площі, де можна облаштувати комфортне проживання. Такі квартири найчастіше зустрічаються в новобудовах економ-сегменту, а також в житлових комплексах класу "комфорт".

Як пояснив віце-президент "Київміськбуду" Аркадій Бондарев, за оцінками фахівців, комфортний метраж для невеликої квартири - 35 кв. м для однокімнатної, 50 кв. м для двокімнатної і 70 кв. м - для квартири на три кімнати. У той же час він нагадав про існування санітарних норм, за якими на одну людину має припадати 17,5 корисних квадратів, тобто все житло може бути приблизно 25 кв. м, але не менше.

Українські Національні Новини

Економіка