eksport-ukrayinskoyi-soyi-pide-v-tin-cherez-pravki-khomutinnika-var

Експорт української сої піде в тінь через "правки Хомутинніка" - ВАР

 • 9540 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. Скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку для виробників, які самостійно поставляють ці культури за кордон, вплине на якість роботи українського аграрія. Про це в коментарі УНН заявив заступник голови Всеукраїнського аграрного ради (ВАС) Михайло Соколов.

Йдеться про ухвалений у кінці травня законопроект №7403-д, який дещо пом'якшив прийняті в минулому році зміни до Податкового кодексу України, названі в експертному середовищі "поправками Хомутинніка" на честь їхнього ініціатора.

"Сьогодні ми ще очікуємо підписання Президентом законопроекту, прийнятого ВРУ. Але ми вже зараз бачимо, що більшість фермерів не готові самостійно постачати сою за кордон. Адже для цього потрібно готувати валютні контракти, везти зерно в порт, нести відповідні ризики, проходити митне очищення, доводити і підтверджувати якість своєї сої. Багато аграріїв не знають, як це робиться, оскільки вони ніколи цим не займалися.

З іншого боку - на ринку сьогодні існує досить велика пропозиція щодо купівлі сої "за кеш". Аграрії, які не зможуть самі експортувати продукт за кордон, будуть продавати її так званим "скупникам". Останні, в свою чергу, і будуть здійснювати експорт сої", - спрогнозував Соколов.

Озвучені тіньові схеми отримають суттєву перевагу над легальним експортом сої та ріпаку, додав експерт.

Соколов також зазначив, що ініційовані нардепом Хомутинником "соєві правки" розхитали політичну репутацію народного обранця.

"Зараз слово за українським народом і аграрієм - як вони відреагують на результат прийнятих законодавчих ініціатив. В контексті його (Хомутинніка - ред.) подальшої політичної кар'єри я не думаю, що це додасть йому рейтингів", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, аграрії впевнені, що скасування ПДВ при експорті олійних ініціював народний депутат від партії "Відродження" Віталій Хомутиннік, щоб збільшити прибутковість власного агрохолдингу "Кернел", який зараз переживає фінансові труднощі.

Українські Національні Новини

Економіка