filaret-nazvav-umovi-perekhodu-kiyevo-pecherskoyi-lavri-do-ukrayinskoyi-tserkvi

Філарет назвав умови переходу Києво-Печерської лаври до української церкви

 • 15699 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Києво-Печерська Лавра перейде до Української православної церкви після надання Томосу про автокефалію тільки в результаті вільного вибору громади. Про це повідомив Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в інтерв'ю радіо "Ехо Москви", передає УНН.

"Вони ж силу не будуть застосовувати. І ми не будемо. Значить, якщо вони не будуть, то і ми, і ніякого конфлікту не буде. Ми будемо принципово дотримуватися цього положення: ніякого насильства, а вільний вибір - або Українська церква, або Російська", - зазначив патріарх.

За його словами, питання переходу будь-якого іншого храму УПЦ (МП) буде вирішуватися на голосуванні релігійної громади.

"Зібралося село. 2/3 проголосувало за Українську церкву. Значить, храм належатиме цій громаді. А ті віруючі мають право на організацію своєї релігійної громади, але вони вже будуть називатися не Українська церква, а Російська церква в Україні", - уточнив патріарх .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко: після отримання Томосу УПЦ МП будуть називати РПЦ

При цьому він додав, що зараз все більше і більше прихожан віддають перевагу Київському патріархату. Це стало наслідком російської агресії, яка продемонструвала справжні цілі Москви в Україні. Так, вже зараз, на Великдень у хресній ході Московського патріархату взяли участь 20 тисяч прихожан, тоді як в Київському патріархаті нарахували 60 тисяч.

"Коли буде автокефальна церква, ми розберемося. Але розберемося без насильства, вільно, без порушення прав людини. Ми знаємо, що Росія хоче посіяти релігійну ворожнечу, щоб у нас була ворожнеча, і дати привід для зовнішнього втручання", - підсумував Філарет.

Нагадаємо, на початку серпня предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявляв, що Києво-Печерська і Почаївська Лаври будуть передані українській церкві, тому що це "українська святиня, і Росія, і Московський патріархат ніякого відношення до цих святинь немає".

Українські Національні Новини

Політика