finansuvannia-v-obmin-na-reformy-yes-syhnalizuie-pro-kinets-lehkykh-hroshei-dlia-bidnykh-krain

Фінансування в обмін на реформи: ЄС сигналізує про кінець "легких" грошей для бідних країн

 • 32805 переглядiв

З 2028 року Європейська комісія планує запровадити модель "гроші за реформи" для виділення коштів біднішим країнам ЄС, пов'язуючи фінансування з проведенням реформ та дотриманням демократичних стандартів.

Європейська комісія підтримала групу урядів, включно з німецьким, які відмовлялися фінансувати видатки за рахунок додаткових позик та пропонували припинити фінансування найбідніших країн ЄС без додаткових умов. Про це УНН пише з посиланням на Politico.

Деталі

Видання пише, що це означає кінець ери безкоштовних грошей - коли величезний фонд відновлення блоку складався зі спільного боргу, а не з національних внесків, і коли кошти ЄС на такі речі, як нові дороги, лікарні та проєкти з відновлюваної енергетики, виділялися переважно країнам Східної та Південної Європи, не вимагаючи від них жодних взаємних зобов'язань.

Починаючи з 2028 року Еврокомісія може впровадити нові механізми виділення грошей на різні програми. Комісія висуне офіційну пропозицію влітку 2025 року, яка має бути одноголосно схвалена урядами до кінця 2027 року.

Для деяких бідних країн Комісія запропонує модель "гроші взамін на реформи". Комісія вважає, що такий інструмент змусить уряди провести реформи з цілої низки питань, включаючи пенсійні реформи та дотримання демократичних стандартів, які роками відкладалися.

FT дізналася деталі ідеї США для фінансування України за рахунок прибутку від заморожених російських активів12.04.24, 12:58 • [views_0]

Це ознаменувало б відхід від нинішньої моделі, коли фінансування надається на основі узгоджених критеріїв, а не за досягнення конкретних цілей.

Чиновники Єврокомісії визнають, що їм буде важко продавати нову модель біднішим країнам-членам ЕС. Один з чиновників сказав виданню, що країни, які наразі намагаються використати фінансування, навряд чи вітатимуть суворіші правила і тісніший зв'язок з реформами.

Проте аналітики вказують, що країни, зрештою, не матимуть достатніх важелів, щоб протистояти новим правилам. Потреба у свіжих грошах для стимулювання зростання в країнах, які очікують на вступ - таких як Україна та країни Західних Балкан - і погашення постпандемічного боргу може підірвати заклики до більшого бюджету.

Україна затвердила план з реформування місцевого самоврядування: що передбачається26.03.24, 17:35 • [views_0]