frn-rozislala-lysty-soiuznykam-z-prokhanniam-nadaty-ukraini-systemy-ppo

ФРН розіслала листи союзникам з проханням надати Україні системи ППО

 • 20079 переглядiв

Німеччина розпочала глобальну ініціативу під назвою "Негайні дії з протиповітряної оборони" (IAAD) для усунення прогалин у протиповітряній обороні України, закликаючи союзників і партнерів надати системи протиповітряної оборони для захисту українських міст, військ і критично важливої інфраструктури.

Німеччина написала листи десяткам країн,  включно з арабськими державами Перської затоки, із закликом надати більше систем протиповітряної оборони для України, для захисту міст, війська та критичної інфраструктури від "смертоносного натиску" російських ракет. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Деталі

У листі до інших членів НАТО, копію якого отримала Financial Times і підтвердив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок і міністр оборони Борис Пісторіус заявили, що розпочинають глобальну ініціативу, спрямовану на усунення прогалин у протиповітряній обороні України.

Вони додали, що також звернулися до "широкого кола партнерів, які не входять до НАТО". Офіційні особи відмовилися назвати ці країни.

Німецькі міністри заявили, що Росія намагається знищити Одесу - чорноморське портове місто, яке вони назвали "економічним рятувальним колом" України, - і промисловий Харків, а хвиля атак на енергетичну інфраструктуру завдала ще більшої шкоди, ніж взимку 2022-23 років.

Ми повинні допомогти Україні захистити себе від цього вбивчого натиску", - заявили вони, закликавши партнерів Німеччини приєднатися до ініціативи, відомої як "Негайні дії з протиповітряної оборони" (IAAD).

"Ми закликаємо вас провести інвентаризацію всіх систем ППО у ваших арсеналах і розглянути, що можна передати Україні - цілі системи або їхні частини на постійній основі або на обмежений період", - заявили вони.

У своїй заяві для FT Кулеба сказав, що Київ "дуже вдячний Німеччині за її лідерство в питанні протиповітряної оборони України".

"Вона не тільки надала свою систему Patriot і ракети, а й наші німецькі друзі активно шукають способи залучити інші країни, які можуть допомогти", - сказав він. 

Офіційні особи в Києві повідомили, що цього місяця Кулеба обговорив із Бербок у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі питання пошуку доступних систем у світі. Німеччина разом із Францією та США очолює "Коаліцію можливостей інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони" для України.

"Посилення протиповітряної оборони - це питання виживання для тисяч людей в Україні та найкращий захист для нашої власної безпеки", - сказав Бербок на зустрічі міністрів закордонних справ країн "Групи Семи" в Капрі, Італія, в середу. "Ми і наші партнери по всьому світу повинні зробити більше, щоб протистояти російському терору з неба", - зауважила вона. 

Доповнення 

Сьогодні в Україну з неанонсованим візитом приїхав віцеканцлер і міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек

У п'ятницю, 19 квітня, відбудеться засідання Ради Україна - НАТО, на якому обговорюватиметься нагальна потреба України у більшій підтримці, зокрема у сфері протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.