glavred-opozitsiynogo-biloruskogo-zmi-sogodni-gromadyanam-ukrayini-nebezpechno-perebuvati-v-bilorusiyi

Головний редактор опозиційного білоруського ЗМІ: сьогодні громадянам України небезпечно перебувати в Білорусі

 • 31572 переглядiв

Один з найпопулярніших білоруських опозиційних сайтів Хартія-97 був заблокований на території Білорусі за рішенням Міністерства інформації 24 січня, нібито через розміщення забороненої інформації. На думку головного редактора сайту, РФ зачищає інформаційний простір країни. Що відбувається в Білорусі і чим це може обернутися для України, читайте в інтерв'ю з головним редактором Хартії-97.

ВАРШАВА-КИЇВ. 31 січня. УНН. Редакція сайту вже кілька років розміщується в Польщі. Як розповіла головний редактор Хартії-97 Наталія Радіна, це не перша атака влади на ресурс, і пов'язує це, перш за все, зі зростаючою популярністю ресурсу, чого боїться білоруська влада. Однак, на її думку, блокування Хартії-97 руйнує інформаційну безпеку країни, оскільки істотний відтік інтернет-користувачів відбувається на користь російських сайтів. Радіна, яка раніше вже обвинувачувалася КДБ в організації "масових заворушень" напередодні президентських виборів 2010 року, не виключає, що такий крок влади пов'язаний і з майбутніми президентськими перегонами 2020 року, незважаючи на те, що офіційно кампанія стартує лише в наступному році. Про те, хто насправді пише білоруські новини, як в республіці працює російська пропаганда і що думають про українського "шпигуна" Павла Шаройка - в інтерв'ю УНН.

- Розкажіть, з чим, на Ваш погляд, пов'язане блокування Вашого сайту на території Білорусі цього разу? Влада не вперше намагається боротися з Хартією-97, чому саме зараз знову така потужна атака?

- Так, впродовж 20 років щодо сайту "Хартії" застосовувався весь спектр репресій: порушувалися кримінальні справи, піддавалися погромам офіси, конфіскували техніку, затримувалися на демонстраціях журналісти. Зрештою, перед виборами 2010 року був убитий засновник сайту Олег Бебенін (3 вересня 2010 року журналіста знайшли повішеним на дачі під Мінськом - ред.), були заарештовані практично всі журналісти сайту, я опинилася в тюрмі КДБ за обвинуваченням в організації масових заворушень. Після тих подій нам довелося емігрувати з країни.

У 2011 році нам вдалося якось відновити редакцію спочатку в Литві, потім нас запросив працювати польський уряд - ми відновили роботу тут. За ці 6 років роботи з Польщі аудиторія сайту "Хартії-97" виросла в 10 разів. Сьогодні це найпопулярніший білоруський незалежний ресурс, і він популярніший, ніж всі державні медіа разом узяті. Я думаю, що влада злякалася саме цієї популярності незалежного ресурсу. Протягом 25 років правління Олександра Лукашенка свобода слова в Білорусі знищувалася: у країні немає незалежного телебачення, радіостанцій, майже не залишилося газет, і "Хартія" залишалася останнім популярним незалежним ЗМІ в інтернеті. Так що, я думаю, що перша причина - це страх перед нашою постійно зростаючою аудиторією в Білорусі, а це - 250 тисяч унікальних відвідувачів щодня і 2,5 мільйона щомісяця.

Другий момент, природно, страх перед народними виступами. На наступний день після блокування "Хартії-97" Лукашенко підписав скандальний декрет "про дармоїдів", який вже викликав масові протести навесні минулого року. Зараз він його підписав у відредагованому вигляді, але в такому ж репресивному щодо безробітних громадян. Природно, влада побоюється нових протестів у зв'язку з цим.

Ну і третій момент, сьогодні блокування "Хартії" вигідне Росії, оскільки зараз, фактично, Білорусь перебуває під повним інформаційним впливом з боку Російської держави.

- Чому Ви вважаєте новий відредагований Декрет репресивним?

- Цей закон вводить тепер 100% оплату ЖКП безробітними, також надання лише на платних умовах послуг охорони здоров'я. Фактично людей ставлять в умови тотального зубожіння. У ситуації, коли ти і так без роботи, пропонують просто-напросто гинути з голоду. Тому що людина просто не зможе звернутися, природно, на платній основі до лікарів. І стовідсоткову оплату ЖКП важко потягнути навіть працюючим людям, не кажучи вже про безробітних. А кількість безробітних зростає - у країні економічна криза. До того ж багато звільняються з роботи, де платять зарплату в еквіваленті 80 доларів, і, щоб прогодувати сім'ю, змушені їхати на заробітки в Росію або ЄС.

Але за білоруським законодавством вони всі безробітні.

- Фактично, держава іншим шляхом вилучить суму, передбачену скасованим податком "на дармоїдство"?

- Загалом, так. Це нічого не змінює. Закон залишається таким же несправедливим щодо безробітних громадян і неконституційним.

- Ну, скасування податку "на дармоїдство", нехай навіть виходить номінальне, знизить протестні настрої в суспільстві?

- Лукашенко підписав той же Декрет, але в новій редакції. Ніякого скасування не відбулося. Тут не треба плутати: це той же закон, лише під іншою назвою і відредагований. Але, по суті, він залишається таким же неконституційним щодо безробітних громадян. Лукашенко, навпаки, погіршив ситуацію.

- Ви думаєте, люди готові знову виходити на вулиці?

- Я думаю, влада цього побоюється, і саме тому вони і заблокували найпопулярніший незалежний ресурс.

- Ви згадали, що Росії вигідне блокування Вашого сайту. Наскільки поширений інформаційний вплив Росії у Вашій країні?

- Зрозуміло, що нинішня Білорусь є сателітом Росії. Лукашенко - це кремлівська маріонетка. Чому він усі 25 років залишався при владі? Не тому, що він якийсь талановитий управлінець, а саме тому, що вся його диктатура вибудовувалася виключно на російських грошах, на дешевих енергоносіях з Росії, на безпроцентних і безповоротних кредитах. За 25 років Росія вклала сотні мільярдів доларів в білоруську диктатуру. Природно, вплив Росії величезний, у нас абсолютно проросійська влада.

Що стосується інформаційного впливу, то, наприклад, в Білорусі, сьогодні абсолютно вільно здійснюють мовлення всі основні російські телеканали. Причому, ви враховуйте, що в той час, коли Лукашенко знищував незалежні білоруські медіа, практично все населення дивилося російські телеканали і читало російські газети. В інтернеті сьогодні теж величезна кількість людей читає російський сегмент. У результаті сьогодні в Білорусі Путін популярніший за Лукашенка. Тому що Лукашенко за 25 років людям просто остогид. Усі бачать, що величезні російські дотації йдуть не на користь людям, не вкладаються в краще життя, а йдуть на зміцнення його репресивного апарату, на величезну кількість співробітників міліції і спецслужб. Сьогодні Білорусь одна з перших в світі за кількістю співробітників міліції на 100 тисяч населення. Лише співробітників міліції, не рахуючи спецслужби, у сім разів більше, ніж це було в Радянському Союзі. Ви тільки уявіть собі, яка цифра! Це близько півтори тисячі міліціонерів на 100 тисяч людей!

До речі, білоруські пропагандистські канали люди не дивляться, тому що, якщо брати якість контенту, то, безумовно, білоруські пропагандистські канали - колгоспні, вони поступаються російським, де в пропаганду вкладають мільярди коштів. Виходить, що з блокуванням сайту "Хартії-97" Лукашенко повністю зруйнував інформаційну безпеку Білорусі. З урахуванням нашої великої відвідуваності в інтернеті був паритет. Десь 750 тисяч читали білоруські сайти і приблизно 750 тисяч - російські. З блокуванням нашого сайту виходить, що йде перетікання, близько 150-200 тисяч людей переходять на російські інформаційні ресурси, і ми це бачимо за графіками. А тепер дивіться, що ми бачимо на цифрах: 900 тисяч - російський сегмент інтернету і, умовно кажучи, десь 500 тисяч залишається білоруського сегменту після блокування "Хартії-97", але білоруський сегмент представлений російськими ЗМІ і загалом на реальні білоруські сайти залишається приблизно 300-350 тисяч (відвідувачів - ред.). І це - катастрофа.

Чим це небезпечно? Якщо Росією повністю захоплено інформаційний простір, то в Білорусь можна вводити російські танки і повністю захоплювати територію. Звідси всі інші наслідки - можливо, й напад і на Україну, і на країни Заходу, і на країни Балтії, Польщу, що, власне, і репетирувалося на навчаннях "Захід-2017".

- У Вас на сайті розміщена стаття, як обійти блокування за допомогою анонімайзера. Скажіть, у Білорусі за це передбачена відповідальність? Ви думаєте, Вам поверне це Вашого читача? Чи стануть білоруси цим користуватися?

- Білоруси вже активно цим користуються. Ми, незважаючи на блокування, є лідером серед білоруських незалежних сайтів. Звичайно ж, приймалися свого часу ці закони про заборону анонімайзерів, "Тора" (анонімний браузер - ред.), але білоруси все одно це обходять, починають використовувати щось інше. Загалом тут Лукашенко теж програв. Сьогодні ця ситуація з "Хартією", в першу чергу, не вигідна йому. Немає кращої реклами, ніж заборона. Плюс диктатура понесе величезні міжнародні витрати через блокування найбільшого незалежного сайту.

- У Росії дуже багатий досвід блокування інтернету, і "пакет Ярової" до цього має стосунок, претензії ФСБ щодо месенджерів, персоналізація інтернет-користувачів і так далі. Наскільки Лукашенко, на ваш погляд, готовий переймати подібний досвід?

- Я думаю, що "силоньок" у них на це не вистачить, тому що для проведення цих всіх дій, про які ви говорите, потрібні величезні ресурси, а ресурсів сьогодні у диктатури немає. Оскільки Росія сьогодні не в змозі вже в повному обсязі фінансувати режим Лукашенка, як це відбувалося в попередні роки. Передусім, через війну проти України, через війну в Сирії і, власне, падіння ціни на нафту. Я думаю, що сил на це у них не вистачить. Плюс зараз буде, і вона вже починається, реакція з боку Заходу. Я думаю, що після цього блокування диктатура взагалі може попрощатися з західними інвестиціями і з будь-якими кредитами.

- Ви згадали, що пропагандистський контент створюється і місцевими телеканалами. Увагу в Україні привертали деякі сюжети, наприклад, про автомобіль, який намагався прорватися через спільний кордон, притому його ніхто не бачив - і це потім підтверджували прикордонники. Ось недавно один з білоруських каналів показав кадри допиту Павла Шаройка, обвинуваченого в шпигунстві відразу ж після прес-конференції КДБ з цього приводу. Як Ви це прокоментуєте? Чи міг Шаройко стати заручником певних обставин?

- Безумовно, ваш колега став заручником цих спекуляцій і просто-напросто тут потрібно розуміти, що білоруське КДБ - це філія російського ФСБ. Тому, очевидно, що з одного боку це була спільна операція, а може це була навіть особиста ініціатива Лукашенка, тому що він же після арешту вашого (українського - ред.) журналіста заявив, що це була його ініціатива. Ну, Лукашенко, безумовно, вислужується перед Москвою. Тут це було черговим, багаторазовим підтвердженням, що диктатор Лукашенко не може бути ніяким союзником України. Сьогодні українським громадянам небезпечно опинятися на території Білорусі. У будь-який момент їх можуть заарештувати і здати в Росію, звинуватити в Білорусі в немислимих речах, і ось це ще один привід задуматися керівництву України, як вибудовувати відносини з Білоруссю. Ми неодноразово говорили, що передусім потрібно підтримувати відносини з демократичною опозицією Білорусі і розуміти, що лише вона тут гарант незалежності і безпеки України, але ніяк не диктатор Лукашенко, який постійно грає на одному полі з Путіним.

- У цих складних обставинах Ви отримуєте якісь погрози? Як Ваші журналісти продовжують працювати?

- У Білорусі небезпечно оголошувати, що ти співпрацюєш із сайтом "Хартія" - це було завжди. В останні роки, коли редакція емігрувала до Польщі, звичайно ж, люди, які співпрацюють з нами в Білорусі, цього не афішують, передають інформацію нам таємно й анонімно. Тому що були вже прецеденти, коли кореспондентів "Хартії", якщо про це ставало відомо спецслужбам, викликали в КДБ, погрожували, шантажували і змушували відмовитися від роботи на нас.

- Чи готується Лукашенко вже до передвиборчої кампанії, чи є блокування "Хартії" одним з таких кроків?

- Так, це в тому числі, як один з варіантів. Оскільки в наступному році вже фактично може початися виборча кампанія і там дуже близько один від одного проведення парламентських і президентських виборів. Природно, Лукашенко боїться, що можуть статися народні хвилювання, оскільки білоруси втомилися, що вже 25 років їхні голоси ніхто не рахує і диктатор просто малює цифри в свою підтримку і безсовісно фальсифікує результати виборів.

Українські Національні Новини

Політика