gruziya-pershoyu-zavershila-zmagannya-schodo-vizovoyi-liberalizatsiyi-z-yes-bo-shvidshe-pratsyuvala-i-sushko

Грузія першою завершила змагання щодо візової лібералізації з ЄС, бо швидше працювала - І.Сушко

 • 13044 переглядiв

Експерт вважає логічним розмежування голосування Радою ЄС за "безвіз" для України і Грузії

КИЇВ. 27 лютого. УНН. Грузія отримала рішення Ради ЄС щодо безвізового режиму швидше за Україну, адже скоріше завершила виконання завдань за планом дій щодо візової лібералізації. При цьому цей план вона отримала у 2013 році, тоді як Україна - у 2010-му. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомила експерт із візових питань, виконавчий директор ГО "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко.

"Розмежування Грузії та України в питанні отримання "безвізу" - абсолютно логічне. В 2010 році Україна отримала план дій в зв’язку з лібералізацією, а Грузія - в 2013 році. При цьому, що грузини пізніше почали виконувати ці самі завдання, що і Україна, вони завершили їх раніше. Тому я вважаю, що це цілком нормально, що грузини випереджають нас. Нічого дивного в цьому я не бачу, навпаки, приймати "пакетом" нас, з одного боку, це нібито прекрасно, бо це результат регіонально підходу до країн Східного партнерства. Але, якщо говорити про те, хто першим завершив це змагання під назвою "візова лібералізація", то я вважаю, що грузини цілком справедливо повинні отримати його раніше", - зауважила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт не очікує жорстких дискусій під час тріалогу в ЄС щодо "безвізу" для України

При цьому вона зауважила, що ухвалення рішення щодо надання Україні права на безвізові поїздки до країн Євросоюзу залежить від внутрішнього календаря ЄС.

"Не можу сказати, коли відбудеться рішення Ради ЄС для України по "безвізу". Це внутрішній календар ЄС. Звісно, що вони можуть ставити це раніше чи пізніше і на цю дату можуть впливати різні моменти. Для ЄС це питання не є першої, гарячої необхідності. І тому, відповідно, це питання буде виставлено тоді, коли воно буде відповідати поточній завантаженості графіку розгляду питань від Ради ЄС", - сказала вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що тріалог у ЄС щодо "безвізу" Україні відбудеться 28 лютого.

Додамо, Європарламент підтримав механізм призупинення "безвізу". Рада ЄС схвалила механізм призупинення і "безвіз" для Грузії 27 лютого.

Згідно з торішнім рішенням Ради ЄС, візова лібералізація з Україною має набути чинності лише синхронно з введенням в дію нового безпекового механізму ЄС. Він передбачає можливість призупинення дії безвізового режиму Євросоюзу з третіми країнами.

При цьому раніше на офіційному сайті Європарламенту як орієнтовна дата затвердження ЄС безвізового режиму для українців з'явилася дата 3 квітня 2017 року. У прес-службі ЄП заявили, що голосування Європарламентом щодо затвердження лібералізації візового режиму з ЄС для українців не було відтерміновано до квітня 2017 року, а дата помилкова. Згодом на сайті Європарламенту зникла дата розгляду "безвізу" Україні.

Також нагадаємо, президент ЄК Ж.-К.Юнкер пообіцяв вирішення питання "безвізу" Україні до початку літа.

Українські Національні Новини

Політика