ibm-ogolosila-pro-stvorennya-pyatinanometrovogo-chipa

IBM оголосила про створення п'ятинанометрового чіпа

 • 13701 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Американська компанія IBM спільно з Global Foundries і корейської Samsung розробила найтонший на сьогоднішній день техпроцес виготовлення напівпровідникових чіпів, при якому роздільна здатність літографічного обладнання становить п'ять нанометрів. Повідомляє УНН з посиланням на Science Alert.

"Це великий розвиток. Якщо я можу зробити транзистор менше, я отримую більше транзисторів на тій же площі, що означає, що я отримую більше обчислювальної потужності", - підкреслив один з розробників, генеральний директор компанії VLSI Research Ден Хатчесон.

Зазначається, що таке рішення дозволило вдвічі скоротити розмір транзисторних затворів на сучасних чіпах, а саме - від 10 до 5 нанометрів. При цьому більш тонкий техпроцес виробництва чіпів дозволяє щільніше розміщувати транзистори, а це, в свою чергу, дає можливість знизити енерговитрати і збільшити швидкість проходження сигналу. У порівнянні з 10-нанометровій технології, 5-нанометровій може забезпечити збільшення продуктивності на 40% при такому ж енергоспоживанні або зниження енергоспоживання на 75% при тій же продуктивності.

Нагадаємо, п’ять американських IT-компаній — Google, Facebook, Amazon, IBM і Microsoft — оголосили про створення некомерційного партнерства для розвитку штучного інтелекту.

Українські Національні Новини

Технології