iran-pohrozhuie-izrailiu-pomstoiu-za-udar-po-konsulstvu-chy-mozhlyva-velyka-viina-ta-inshi-stsenarii-rozvytku-podii

Іран погрожує Ізраїлю помстою за удар по консульству: чи можлива велика війна та інші сценарії розвитку подій

 • 22213 переглядiв

Іран може відповісти Ізраїлю ракетними ударами або ж атакувати ізраїльські посольства та військові бази після смертоносної атаки на його дипломатичний комплекс у Сирії.

Іран може бути близький до того, щоб завдати ракетних ударів або ударів з безпілотників по ізраїльських цілях у відповідь на смертоносну атаку на його дипломатичний комплекс у Сирії минулого тижня. Про це пише Bloomberg, передає УНН.

Деталі

Верховний лідер аятола Алі Хаменеї неодноразово говорив про відповідь Ізраїлю за напад, в результаті якого було зруйновано будівлю іранського консульства у Дамаску і загинуло щонайменше 13 осіб.

Bloomberg пише, що потенційна атака Тегерана може мати різні форми.

Хаменеї заявив, що напад на Дамаск еквівалентний нападу на іранську територію. Але напад у відповідь на Ізраїль міг би спровокувати повномасштабну війну, яка, ймовірно, втягнула б США та інших ізраїльських союзників. Прецедент нападу Ірану на ізраїльську територію стався у 2018 році, коли Тегеран випустив ракети з Сирії по позиціях на Голанських висотах.

В Ізраїлі збої в роботі GPS на тлі зростання напруженості у відносинах з Іраном05.04.24, 09:52 • [views_0]

Менш ризикованим варіантом була б ескалація ракетних обстрілів північного Ізраїлю з боку "Хезболли" або напади хуситів на судноплавство в Червоному морі.

Інший варіант - атакувати ізраїльські посольства. Але це був би дуже ризикований крок, враховуючи інші пріоритети Ірану на Близькому Сході. Наприклад, минулого року Тегеран погодився відновити дипломатичні відносини з Саудівською Аравією, поклавши край семирічному замороженню. І хоча Ізраїль не має посольства в Ер-Ріяді, напад на регіонального союзника Саудівської Аравії може спричинити дипломатичні проблеми.

Також Іран може відповісти атакою на ізраїльські або американські військові бази, як він це робив під час попередніх спалахів. Нещодавно США - головний союзник Ізраїлю - заявили, що підтримувані Іраном бойовики вбили трьох американських військовослужбовців і поранили 25 інших в результаті атаки безпілотника поблизу сирійського кордону в січні.

Іран покладає відповідальність за атаку на Дамаск на США, так само як і на Ізраїль, через підтримку Вашингтоном єврейської держави. США зробили рідкісний крок, зв'язавшись безпосередньо з Тегераном і заявивши про свою непричетність.

США перебуває в стані підвищеної готовності до "неминучої" атаки Ірану на Ізраїль 06.04.24, 04:31 • [views_0]

Як пише ВВС, напередодні президент США Джо Байден пообіцяв підтримку Ізраїлю у випадку нападу Ірана.

Вони погрожують завдати серйозного удару по Ізраїлю. Як я сказав прем'єр-міністру Нетаньягу, наша прихильність гарантуванню безпеки Ізраїлю від цих загроз з боку Ірану і його сателітів є залізною. Дозвольте мені сказати це ще раз: залізною. Ми маємо намір зробити все можливе, щоб захистити безпеку Ізраїлю

- заявив президент Сполучених Штатів.

Нагадаємо

Минулого тижня внаслідок авіаудару по будівлі іранського консульства в Дамаску загинули сім високопоставлених військових Корпусу вартових іранської революції. Серед убитих - бригадний генерал Мохаммад Реза Захеді, важлива фігура в спецпідрозділі "Кудс", відділенні КСІР, що відповідає за операції за кордоном. Загинув і його заступник, генерал Мохаммад Хаді Хаджі Рахімі.

Іран і Сирія звинуватили тоді в нападі Ізраїль, який утримався від коментарів.

Директор ЦРУ представив план звільнення частини ізраїльських заручників та повернення палестинців на північ сектора Газа09.04.24, 12:50 • [views_0]