khorvatiia-vvodyt-superechlyvyi-termin-u-kryminalnyi-kodeks-zhurnalisty-ta-opozytsiia-vvazhaiut-tse-sproboiu-zakryty-yim-rota

Хорватія вводить суперечливий термін у Кримінальний кодекс: журналісти та опозиція вважають це спробою "закрити їм рота"

 • 66239 переглядiв

Хорватія запровадила суперечливий закон, що передбачає покарання інформаторів, які передають інформацію з судових розслідувань пресі, незважаючи на занепокоєння опозиції та журналістів щодо обмеження свободи ЗМІ та викривачів.

Парламент Хорватії прийняв суперечливий закон, згідно з яким інформатори, які передають пресі інформацію з матеріалів судового розслідування, можуть бути покарані. Журналісти та опозиція закликали голосувати проти суперечливої статті закону, заявляючи, що правляча партія намагається змусити журналістів та викривачів замовкнути.

Про це передає УНН із посиланням на ORF та Siol.

Деталі

Парламент Хорватії ухвалив нові зміни у кримінальний процес, що стосуються питання витоку інформації із судових розслідувань. Поправки до Кримінального кодексу, які передбачають кримінальну відповідальність за несанкціоноване розголошення змісту розслідувань і доказових матеріалів, або витік інформації.

Спірне положення про витік даних вже деякий час займає публічний простір, тому опозиція звинувачує уряд, що зазначені зміни є атакою на ЗМІ та викривачів. Слід вказати, що критика подіяла, текст до закону було змінено, - зі списку осіб, які можуть нести відповідальність з а це злочинне діяння виключили журналістів.

Нова регламент, внесений до Кримінального кодексу, наразі відомий як "Lex AP", за першими літерами імені цивільного прем'єр-міністра Андрея Пленковича.

Тим не менш, критика продовжує лунати, - оскільки викривачам все одно загрожує покарання, вважається, що це також перешкоджатиме роботі журналістів. Хорватська асоціація журналістів (HND) цього тижня закликала депутатів Європарламенту проголосувати проти закону.

Болгарія відправила в Україну першу партію з обіцяної сотні бронетранспортерів 14.03.24, 19:47 • [views_0]

Доповнення

Хорватський парламент також прийняв поправки до кримінального кодексу, щоб визначити у законі статус щодо вбивств жінок за ознакою їх статі. Покарання можуть варіюватися від 10 до 40 років позбавлення волі, найсуворішого, передбаченого законодавством Хорватії.

Завдяки цим змінам ми захищаємо права, безпеку та гідність жінок і посилаємо повідомлення про те, що насильство щодо жінок є неприйнятним

- заявив прем’єр-міністр Хорватії консерватор Андрей Пленкович наприкінці лютого, представляючи пропозицію закону.

За ухвалення змін до Кримінального кодексу проголосували 77 депутатів, проти – 60, повідомляє офіційне агентство Hina.

Нагадаємо

Україна та Словенія планують ратифікувати угоду про виділення Словенією коштів на допомогу Україні у розмінуванні.

Греція підтримує Українську формулу миру та готуємося відвідати глобальний саміт миру у Швейцарії. Про це сказав прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс під час спільної пресконференції з Президентом Володимиром Зеленським в Одесі.

Правляча партія Сербії погодилася провести нові муніципальні вибори в Белграді після протестів опозиції щодо ймовірних порушень під час голосування на грудневих виборах.

Використовує, як живий щит: у ГУР підтвердили, що рф блокує евакуацію у бєлгородській області14.03.24, 19:57 • [views_0]