kiprioti-golosuyut-na-viborakh-schob-obrati-novogo-prezidenta

Кіпріоти обирають нового президента, очікується другий тур

 • 740928 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Кіпріоти в неділю голосують на президентських виборах обираючи між трьома лідерами, при цьому електорат зосередився на корупції та економіці. Про це УНН інформує з посиланням на AFP.

Деталі

Рекордні 14 кандидатів, але лише дві жінки, балотуються, при цьому переможцю необхідно набрати 50 відсотків плюс один голос, щоб змінити президента Нікоса Анастасіадіса, який займав два терміни поспіль.

Виборчі дільниці відкрилися о 7:00. Опівдні була годинна перерва, а закриття виборчих дільниць заплановано на 18.00.

Опитування громадської думки передбачають, що другий тур відбудеться 12 лютого, і жоден із претендентів, як очікується, не отримає абсолютної більшості.

Колишній міністр закордонних справ Нікос Христодулідіс є лідером. За підтримки центристських партій 49-річний Христодулідіс впевнено лідирує, але цього недостатньо, щоб позбутися суперників.

У другому турі він, швидше за все, побореться або з Андреасом Маврояннісом, 66-річним технократом, якого підтримує комуністична партія AKEL, або з 61-річним Аверофом Неофітом, лідером правлячих консерваторів DISY.

В останньому опитуванні громадської думки, проведеному державною телекомпанією CyBC 27 січня, лідирував Христодулідіс з 26,5%, Неофіт з 22,5% та Мавроянніс з 21%.

Багато аналітиків вважають, що Христодулідіс, який працював в обох адміністраціях Анастасіадіса, залишається фаворитом.

Додамо

Кіпр розділений з 1974 року, коли турецькі війська окупували північну третину острова у відповідь на спонсорований Грецією переворот.

Центристські партії, які підтримують Христодулідіса, займають жорстку позицію у переговорах про возз'єднання острова.

Аналітики кажуть, що передвиборчі обіцянки викоренити корупцію та покращити економіку є ключовими питаннями для електорату.

Незважаючи на уповільнення інфляції у січні до 7,1 відсотка з 7,9 відсотка у грудні, високі ціни на енергоносії та продукти харчування, як і раніше, викликають стурбованість у населення.

Українські Національні Новини

Новини Світу