klubom-biloho-biznesu-hetmantsev-khoche-shche-bilshe-rozbalansuvaty-biznes-seredovyshche-abo-stvoryty-preferentsii-nablyzhenym-kompaniiam-ekspert

"Клубом білого бізнесу" Гетманцев хоче ще більше розбалансувати бізнес-середовище або створити преференції наближеним компаніям – експерт

 • 118016 переглядiв

Данило Гетманцев хоче створити "клуб білого бізнесу", який би ще більше розбалансував нестабільне бізнес-середовище або створив преференції для наближених до нього компаній.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев хоче створити "клуб білого бізнесу", щоб ще більше розбалансувати й так нестабільне бізнес-середовище або щоб створити преференції для наближених до нього компаній. Таку думку в ексклюзивному коментарі висловив голова Руху #SaveФОП Сергій Доротич.

Гетманцев у своєму Telegram-каналі повідомив, що разом з колегами підготував законопроєкт про "клуб білого бізнесу". За його словами, суть документа в тому, що "якщо підприємець відповідає простим  та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього по галузі та вищий за середні по галузі рівень зарплати, податковий контроль у вигляді перевірок за ним не здійснюється. Це поза іншими перевагами. Перелік переглядається щокварталу".

"У нас в країні де юре діє презумпція невинуватості і, поки вас не визнано не платником податків, говорити, що ви білий, сірий чи ще якийсь, поки не довели зворотного – взагалі не можна. То що означає білий бізнес? До тебе або має податкова претензії в частині ухиляння від сплати податків або не має. Якщо немає – то всі автоматично є білими. А це – 99% бізнесу. Тобто виникає питання - в цей список будуть внесені 99% чи будуть внесені власники тих компаній, які наближені до Гетманцева чи інших можновладців. Чи будуть туди внесені всі, до кого немає претензій до податкової? Тому що якщо немає претензій – то вони відповідно білі", - сказав Доротич.

Він нагадав, що законодавством визначений розмір податків, і до тих, хто їх не платить є претензії у податкової. При цьому експерт додав, що не розуміє, які можуть бути преференції для "білого бізнесу".

"Що значить преференції для "білих"? У нас немає такого, що я хочу - більше заплачу податків, хочу - менше. Є вимоги – вони чіткі – є розмір податку на додану вартість, податку на прибуток – вони визначені, і ти їх або платиш і до тебе немає претензій, або не платиш і до тебе є претензії. Тому це умисна дія, аби ще більше закаламутити воду, ще більше внести нерозуміння в і так не стабільну економіку, в нестабільне бізнес-середовище. Бізнес зараз не знає (що робити – ред.) і кидається в ліво і в право, аби вижити. Щоб ще більше закаламутити, або щоб дійсно створити преференції для певних наближених бізнес-структур, наближених до Гетманцева чи до влади і з ними гратися в якісь ігри, афери", - зазначив Доротич.

За його словами, законодавча ініціатива про створення "клубу білих бізнесів" немає нічого спільного з юридичною складовою.

 "Виникає дійсно питання до цього диверсанта – а на якій підставі "білий" чи "не білий" туди потрапляє? От я, наприклад, підприємець, плачу податки, я маю туди попасти автоматично. Я маю, може, комусь занести, щоб довести що я білий?", - запитав Доротич.

Нагадаємо

Член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна раніше заявила, що Гетманцев своїм законопроєктом про клуб білого бізнесу хоче під виглядом податкових нянь узаконити право податкової визнавати платника податків ризиковим для зупинки реєстрації податкових накладних. 

В ексклюзивному інтервʼю УНН волонтерка, засновниця креативної агенції ARENA CS, членкиня Борду Young Business Club Яна Матвійчук заявила, що податкова політика, яку здійснює Гетманцев сильно гальмує українську економіку і, якщо, його не зупинити, у майбутньому призведе до її занепаду. 

Лілія Подоляк

Слайдер