komitet-zakhistu-zhurnalistiv-zaklikav-poroshenka-rozyasniti-situatsiyu-schodo-babchenka

Комітет захисту журналістів закликав Порошенка роз'яснити ситуацію щодо Бабченка

 • 8727 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав Президента України Петра Порошенка провести прес-конференцію та пояснити мотиви інсценування вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка. Про це йдеться в зверненні комітету, в якому організація оприлюднила список питань до Президента, передає УНН.

"Шановний президент Порошенко, ми в Комітеті захисту журналістів, як і наші колеги по всьому світу, з полегшенням дізналися, що російський журналіст Аркадій Бабченко живий і добре себе почуває, після того, як днем раніше з’явились жахливі новини щодо його вбивства у Києві", - йдеться у зверненні.

У той же час, за словами журналістів, у комітеті стурбовані можливими наслідками для свободи преси через дії СБУ, які "були нібито необхідними для збереження життя Бабченка". Інсценування його вбивства може підірвати довіру до роботи журналістів, а також спричинити громадське обурення у випадку, якщо на журналістів насправді буде здійснено замах, зазначили у Комітеті захисту журналістів.

У своєму листі Комітет захисту журналістів поставив українському Президенту низку питань:

  • Наскільки неминучою і достовірною була начебто загроза життю Бабченка?
  • Які докази СБУ свідчать про те, що служба безпеки Росії організувала ймовірну змову з метою вбивства?
  • Які докази Україна має проти ймовірного організатора та ймовірного кілера?
  • Хто імовірно стоїть за цією змовою?
  • Чи відомі особи інших 30 росіян, вбивство яких начебто теж було замовлене, українській владі? Які заходи, якщо такі були, вжито для їх захисту?
  • Хто в уряді України знав про операцію?
  • Чи взято під варту ймовірного кілера?.. Який його статус у розслідуванні?
  • Чому для того, щоб попередити замах і арештувати ймовірного організатора, СБУ довелось піти на крайні заходи і оголосити про вбивство Бабченка?
  • Чому влада публічно звинувачує російські служби у ймовірній змові з метою вбивства до завершення розслідування та висунення звинувачень ймовірним замовникам?

Крім того, у Комітеті наголосили, що життєво важливо, щоб Бабченко мав право вільно давати інтерв'ю журналістам.

"Ми закликаємо вас якнайшвидше провести прес-конференцію з усіма відповідними українськими посадовцями для вирішення вищевказаних питань та усіх інших, що можуть виникнути. Ми також закликаємо вас, пане президенте, забезпечити, щоб будь-яке судове засідання щодо ймовірного організатора змови з метою вбивства Бабченка було відкритим для громадськості. Заради довіри до прокуратури та українського уряду в цілому, важливо, щоб весь процес був максимально відкритим та прозорим", - сказано в заяві.

Як повідомляв УНН, “Репортери без кордонів” обурені діями Служби безпеки України через інсценування вбивства російського журналіста Бабченка.

Нагадаємо, 29 травня стало відомо про скоєний замах на російського журналіста Аркадія Бабченка. Повідомлялось, що він після пострілів у спину помер у кареті "швидкої". На брифінгу 30 травня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що Бабченко живий, і розповів деталі спецоперації із запобігання убивства.

Українські Національні Новини

Суспільство