kozhni-pyat-sekund-u-sviti-pomiraye-ditina-molodshe-15-rokiv-zvit-oon

Кожні п'ять секунд у світі помирає дитина молодше 15 років - звіт ООН

 • 7913 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. За даними останньої доповіді, складеної групою установ Організації Об'єднаних Націй, у 2017 році близько 6,3 мільйона дітей у віці до 15 років, половину з яких складали немовлята, померли від причин, яких в більшості випадків можна було б запобігти. Це еквівалентно загибелі 1 дитини кожні 5 секунд, передає УНН з посиланням на інформацію, оприлюднену на сайті ООН.

Дослідження було проведене спільно Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ, Всесвітньою організацією охорони здоров'я ВООЗ, Відділом народонаселення ООН та Світовим банком.

За даними директора з досліджень ЮНІСЕФ Лоренса Ченді, за останні чверть століття було досягнуто значного прогресу в скороченні дитячої смертності, причому з 1990 року цей показник знизився більш ніж наполовину, але "мільйони людей все ще вмирають через те, хто вони є, і де вони народилися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Житомирській області підліток стрибнув із мосту

Діти з Африки на південь від Сахари постраждали більше від інших, йдеться в дослідженні, причому половина всіх смертей дітей у віці до п'яти років проходиться на цей регіон. Третина - на Південну Азію.

За словами Ченді, без невідкладних дій, 56 мільйонів дітей віком до п'яти років, половина з яких будуть новонародженими, помре у проміжку від 2018 до 2030 року. Водночас "з простими рішеннями, такими як ліки, чиста вода, електрика та вакцини, ми можемо змінити цю реальність для кожної дитини", заявив дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮНІСЕФ: 50% підлітків у світі потерпають від булінгу

Більшість випадків дитячих смертей у віці від 5 років і старше пов'язані з такими хворобами, яких можна запобігти чи можна вилікувати - це пневмонія, малярія або ускладнення під час пологів, йдеться в дослідженні.

Для дітей віком від 5 до 15 років травми стають більш помітною причиною смерті, зокрема отримані в дорожньо-транспортних пригодах та внаслідок утоплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові дівчина-підліток випала з 14-го поверху

Навіть у межах країни в статистиці є великі розбіжності. Середній рівень смертності дітей у віці до п'яти років на 50% вище в сільській місцевості, ніж у містах. Освіта також є важливим чинником. Випадки смертей серед дітей до 5 років, у яких винні неосвічені батьки, трапляються більш ніж вдвічі частіше, ніж у сім’ях, де матері отримали середнью або вищу освітою.

Як повідомляв УНН, в ООН зафіксували понад 160 жертв порушень прав людини у Криму.

Українські Національні Новини

Новини Світу