krainy-nato-pohodylys-pochaty-planuvannia-dovhostrokovoi-pidtrymky-ukrainy-obhovoriuiut-stvorennia-fondu-v-100-miliardiv-yevro

Країни НАТО погодились почати планування довгострокової підтримки України: обговорюють створення фонду в 100 мільярдів євро

 • 20695 переглядiв

НАТО планує довгострокову військову підтримку України через запропонований фонд у 100 мільярдів євро, але ця пропозиція отримала неоднозначну реакцію з боку союзників.

Союзники по НАТО в середу погодилися почати планування довгострокової військової підтримки України, але пропозиція генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга створити п'ятирічний фонд у 100 мільярдів євро викликала неоднозначну реакцію, пише УНН із посиланням на Reuters. 

Нам потрібно змінити динаміку нашої підтримки. Ми повинні забезпечити надійну і передбачувану допомогу Україні у сфері безпеки на тривалий термін... менше короткострокових пропозицій і більше багаторічних зобов'язань

- сказав Столтенберг. 

Пропозиція Генсека НАТО також наділить Альянс більш безпосередньою роллю в координації поставок зброї, боєприпасів і обладнання Україні в її боротьбі з російським вторгненням.

За словами дипломатів, відповідно до цих планів НАТО візьме на себе частину координаційних функцій очолюваної США групи "Рамштайн". Як пише агентство, цей крок частково покликаний захистити від будь-якого скорочення американської підтримки в разі повернення Дональда Трампа в Білий дім.

Столтенберг сказав, що хоче, щоб рішення було ухвалено на липневому саміті лідерів країн-членів НАТО. Рішення НАТО вимагають консенсусу серед 32 членів організації.

Столтенбер: члени НАТО приймуть Україну в Альянс, і розповів що для цього вже робиться03.04.24, 21:28 • [views_0]

Втім, як зазначає Reuters, реакція всіх членів альянсу на пропозицію Столтенберга свідчить про те, що ухвалення рішення потребуватиме певної роботи.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто "твердо заявив, що Угорщина не підтримає жодних пропозицій НАТО, які можуть наблизити Альянс до війни або перевести його з оборонної в наступальну коаліцію", - заявив прес-секретар уряду Золтан Ковач.

Столтенберг сказав, що наявність міцнішої структури НАТО не змінить оборонного характеру Альянсу, додавши, що він упевнений у тому, що заклопотаність Угорщини можна буде усунути найближчими тижнями.

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні сказав, що диявол криється в деталях. "Нам потрібно подивитися, як це буде працювати для кожної країни, в якому процентному співвідношенні", - сказав він.

В українців закінчується не мужність, а боєприпаси, нам потрібно активізуватися, щоб наша підтримка була довгостроковою - Столтенберг03.04.24, 18:50 • [views_0]

"Нам потрібна правова база, ця пропозиція, безумовно, захоплива й цікава, але навіть перш ніж обіцяти Україні точну цифру, краще оцінити, вивчити й зрозуміти, як, коли й що може бути зроблено, хто й що має робити", - наголосив Таяні. 

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок назвала план "правильним і важливим". Міністр закордонних справ Латвії Крішьяніс Каріньш також привітав його, припустивши, що внески можуть становити відсоток від ВВП кожного члена.