krypta-dlia-chainykiv-chastyna-2-shcho-take-khalvinh-ta-chomu-vin-vyklykaie-perepolokh-na-rynku-kryptovaliut

"Крипта для чайників". Частина 2: що таке халвінг, та чому він викликає переполох на ринку криптовалют

 • 143911 переглядiв

Що таке халвінг, та чому він викликає переполох на ринку криптовалют.

До халвінгу біткоїна залишилося 23 дні. Покупці криптовалюти намагаються використати цей час, щоб максимально збільшити кількість біткоїнів у своїх гаманцях. Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка розповіла про те, що таке халвінг і чому ціна однієї з найдорожчих монет світу може різко збільшитися, пише УНН.

"Для тих, хто в темі, але все ж таки: *халвінг біткоїна* - це подія, що відбувається приблизно кожні чотири роки, коли винагорода за видобуток одного блоку скорочується вдвічі. Це ключовий момент в екосистемі біткоїна, передбачений його творцем (або творцями) під псевдонімом Сатоші Накамото, щоб контролювати інфляцію та поступово скорочувати кількість нових біткоїнів, які надходять до обігу", - написала Сосєдка на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, важливість халвінгу полягає в тому, що він безпосередньо впливає на економіку біткоїна, зменшуючи швидкість його емісії. Це, своєю чергою, теоретично може вплинути на збільшення його вартості через зростання дефіциту.

13.03.24, 13:19 • [views_0]

Сосєдка, зокрема, нагадала, що перший халвінг відбувся у 2012 ріці. Після нього ціна біткоїна злетіла з $12 до більш ніж $1,000 за монету у 2013 році.

Другий халвінг, за її словами, був у 2016 ріці й теж призвів до значного зростання вартості криптовалюти. До кінця 2017 року біткоїн досяг майже $20,000 за монету.

Останній відомий халвінг, який відбувся у 2020 році, теж виправдав очікування, і до квітня 2021 року ціна біткоїна підскочила до рекордних $64,000 за монету.

"Щоразу, слідуючи халвінгу, ми спостерігали значні коливання ціни біткоїна. Це робить майбутній халвінг особливо захопливою подією для інвесторів, трейдерів та всіх учасників криптоспільноти. Що на нас чекає цього разу? Чи залишиться історія вірною собі, чи ринок здивує нас новим поворотом?" - додала Сосєдка.

Нагадаємо

УНН розпочав серію публікацій, у якій розповідатиме про цифрові валюти та їхні можливості. Перший наш матеріал було присвячено технології, що лежить в основі криптовалют – блокчейну: "Крипта для чайників". Частина 1: що таке блокчейн і його "фішки", про які мало хто знає.

Лілія Подоляк

Економіка