ksu-viznav-nekonstitutsiynim-prizupinennya-viplati-pensiy-eks-viyskovosluzhbovtsyam

КСУ визнав неконституційним призупинення виплати пенсій екс-військовослужбовцям

 • 8190 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Конституційний суд визнав неконституційним тимчасове скасування на період 2016 року виплати пенсій для колишніх військовослужбовців, які працюють на державній службі. Про це повідомив голова КСУ Юрій Баулін, передає кореспондент УНН.

КСУ вирішив, що положення другого речення ч.7 ст.43, ч.1 ст.54 Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" суперечать Основному закону.

Також порушує Конституцію ч.1 ст.54 закону, згідно з якою в період з 1 січня по 31 грудня 2016 року, особам (крім інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій), які працюють на посадах на державній службі, в прокуратурі і судовій системі, пенсії і щомісячного довічного грошового утримання не виплачуються.

Згідно з положеннями другого речення ч.7 ст.43 цього закону, максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність.

Крім того, тимчасово, в період з 1 січня по 31 грудня 2016 року, максимальний розмір пенсії військових не може перевищувати 10 740 гривень.

КС визнав усі ці норми неконституційними і постановив. Вони втрачають силу з моменту оголошення рішення суду.

На думку КС, військові та члени їх сімей мають спеціальний статус і звуження їх прав і соціальних гарантій неприпустимо.

Українські Національні Новини

Суспільство