kulturni-tsinnosti-z-mezhigirya-ta-sukholuchchya-peredadut-rozgrabovanim-rosiyanami-muzeyam

Культурні цінності з "Межигір’я" та "Сухолуччя" передадуть розграбованим росіянами музеям

 • 1093948 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Вищий антикорупційний суд України передав у власність держави 537 предметів із резиденції «Межигірʼя» та мисливського будинку «Сухолуччя». Їх планується передати до музеїв, які зазнали руйнувань внаслідок війни чи були пограбовані росіянами. Про це йдеться в повідомленні Міністерстерства культури та інформаційної політики України, передає УНН.

Деталі

Як повідомляється, у межах застосування санкцій до Віктора Януковича Вищий антикорупційний суд своїм рішенням передав історико-культурні та матеріальні цінності з резиденції «Межигір’я» та мисливського будинку «Сухолуччя» у власність держави. Це 537 предметів. Значна їх частина представляє високу культурну та мистецьку цінність.

Наразі стягнуті за рішенням суду активи зберігаються в Національному художньому музеї України.

Цитата

«Вилучені культурні цінності мають належати усім українцям... Ми плануємо передати предмети профільним музеям, зокрема тим, які зазнали руйнувань внаслідок російської агресії, та тих, які пограбували росіяни», – сказав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Серед вилучених цінностей:

  • картини відомих художників. Зокрема, «Вид Феодосії в місячну ніч» І. К. Айвазовського, «Вид на долину Аніо біля Тіволі» К. Моргенштерна;
  • книга «Апостол (Діяння і послання святих апостолів)», видана друкарем І. Федоровим в 1574 році в м. Львів;
  • ікони «Богоматір Скоропослушниця», виконана на початку ХІХ сторіччя в м. Афон, «Воскресіння Христове зі святами», виконана наприкінці ХІХ сторіччя, «Богородиця Казанська», виконана в XIХ сторіччі в росії, «Христос Вседержитель», виконана наприкінці ХІХ – початку ХХ сторіччя, «Трійця Старозаповітна», виконана наприкінці ХVІІІ – початку ХІХ сторіччя в майстерні Києво-Печерської Лаври;
  • вази, дерев’яні скульптури, годинник підлоговий у стилі Людовіка ХV, виготовлений в 1765 році у Франції, монета з зображенням Хреста Єфросинії Полоцької та вставками з штучного каміння, пам'ятна медаль «Образ Казанської Богоматері», набір пам'ятних медалей «В пам'ять 200 річчя перемоги у війні 1812 року», мощевик з мощами Святого Віктора, 61 лист «Спеціальної карти Європейської росії» (нинішні території сучасних Донецької, Луганської, Харківської областей), автора І.А. Стрельбицького, виконаний в 1921 році в Росії, горщик періоду Трипільської культури.

Нагадаємо

Міністерство культури та інформаційної політики України разом із Національним агентством з питань запобігання корупції розпочало роботу по відстеженню незаконної торгівлі предметами мистецтва, що були викрадені окупантами в Україні під час війни, у межах робочої групи Art Sanct Task Force.

Українські Національні Новини

Політика