likar-alergiya-ridko-proyavlyayetsya-odin-raz

Лікар: алергія рідко проявляється один раз

 • 147194 переглядiв

Весна – час не лише нових емоцій, а й можливих нових, несподіваних реакцій вашого організму на навколишній світ. Серед таких є і алергія, з якою ви могли за все ваше життя не зустрічатися.

КИЇВ. 7 травня. УНН. Щороку тисячі українців навесні звертаються за допомогою до лікарів-алергологів, а ще декілька тисяч помилково приймають алергію за простуду і витрачають в аптеках зайві кошти на недієві ліки. Що робити, коли ви підозрюєте алергію? В яких випадках вам не можна займатися спортом та їсти ваші улюблені смаколики? Про це ми розпитали в доктора медичних наук, завідувача кафедри клінічної, лабораторної Імунології та алергології Національної медичної академії після дипломної освіти Віктора Літуса.

- Які сезони – найважчі для алергіків?

Якшо в людини є алергія, то будь-який сезон може бути важкий. Взагалі алергія може бути цілий рік.

- Наскільки людина може бути генетично схильною до того, щоб хворіти алергією?

Це питання непросте. Постійно кількість хворих алергією збільшується і збільшується. Частіше алергія проявляється в людей, які проживають в містах. Генетична схильність до алергії, безумовно, може бути в людей, чиї батьки також страждають алергією. І дідусі-бабусі теж. Якшо ви - батьки і страждаєте алергією, маєте бути готові до того, що і у вашої дитини вона може бути.

- Які алергени є найрозповсюдженішими алергенами в Україні, враховуючи її географічне розташування? На що в українців виникає алергія найчастіше?

На все те саме, що є в Європі. Тим більше, зараз дуже модно стало розводити газони, а як правило, там проростають трави, які виділяють алергенні компоненти. Далі, різні дерева екзотичні, які почали завозити в Україну. Фактично, алергія може зустрітися на будь-яку рослинність. Алергія марширує з Півдня на Північ, по мірі того як проростають рослини і починають запилення.

- Скільки людей в світі страждають алергією?

Є три групи хворих: ті, хто звертаються до лікаря; ті, хто займається самолікуванням і люди, які не діагностують в себе алергію, приймаючи її за вірус чи простуду. Тому статистика,яку маємо ми, не дуже достовірна. Багато людей приймають алергію за вірус. Але є медичні прогнози про те, що до 2050 року 30-45% людей в світі будуть страждати алергією.

- А скільки звертається за допомогою в Україні?

Відсотків 5-7% від кількості населення.

- Які бувають найнесподіваніші алергени, на яких в людини може виникнути реакція?

Бувають випадки, коли алергія може виникнути навіть на фарбу для волосся. Причому, не у вас, а у вашого чоловіка. У мене такий випадок був: жінка повернулася додому з пофарбованою головою, а в її чоловіка в наслідок тактильного контакту з волоссям почали свербіти очі і почався нежить.

- Як вони вирішили цю проблему?

Довелося перестати використовувати цю фарбу і перейти на іншу. Тоді в чоловіка і минула алергія

- Які ще бувають незвичні алергени?

Буває алергія навіть на біологічний матеріал чоловіка в жінки.

- І як бути в такому випадку?

Там ситуація складніша. Тоді починаємо шукати причину глобальнішу. Але такі випадки – значно рідші, ніж алергія на пилюку, наприклад. А ще на старі книги буває алергія.

- Буває так, що люди оселилися в квартирі в новобудові і в них виявилася алергія на будівельні матеріали, які використовували для ремонту?

Такі випадки можуть бути.

- Як їм діяти? Квартиру продавати – варіант не всім доступний.

Такого роду алергія, може проявлятися як псевдоалергія. Тобто людина знаходиться в такому середовищі, яке спонукає її до алергічної реакції, на різні будівельні матеріали, наприклад. Все це можна лікувати. Потрібно визначити речовину, яка дає реакцію на місце, де ви живете і це можна
вилікувати.

- Якщо людина одного разу захворіла алергією, то хвороба буде проявлятися регулярно?

Якщо це істинна алергія, а не псевдоалергія, то ймовірність її повторного прояву – дуже висока.

- Якщо цієї весни в людини проявилася алергія, то можна її чекати наступного року?

Авжеж. А може бути і гірше. Рідко буває, коли справжня алергія, така, при якій підвищується імуноглобулін Е, проявляється лише один раз. В мене в практиці було всього кілька випадків, коли справжня алергія проявилася лише раз і більше ніколи не повторювалася. Алергія дає шанс себе нейтралізувати, якщо почати лікування при перших проявах.

- Які є методи діагностування алергії?

На сьогоднішній день арсенал чималий.

Перше. Шкірні проби: беремо алерген, наносимо краплю на шкіру, потім берем спеціальний інструмент – ланцет, ним проколюємо епідерміс неглибоко, щоб туди потрапив алерген. За деякий час дивимося, що виникає на цьому місці. Якщо є почервоніння чи свербіж, ми вважаемо що це алергічна реакція. В світі такі уколи роблять по різним частинам тіла, а в нас – тільки на передпліччях. За один раз ми можемо зробити до 30 таких проколів.

Друге. Провокаційний метод: беремо алерген, даємо пацієнту в ніс або в рот і дивимося на реакцію. Це використовується не для всіх. Але він дуже достовірний.

Третє. Зараз можна робити новітні аналізи крові. Раніше ми могли робити тільки загальний аналіз крові і аналіз на Імуноглобулін Е. Якщо Імуноглобулін був перевищений – алергія може бути, але на що саме – невідомо. А сьогодні кров можна здати зразу на перевірку цілої панелі алергенів. Така діагностика називається молекулярна. Алерген розкладають на окремі компоненти і можна протестувати на наявність у вас до них специфічних антитіл. Зараз в нас можна протестувати до 282 алергенів.

- Існують домашні тести для виявлення алергії. Їм можна вірити?

Ні. В будь-якому методі діагностики є 2 складові: чутливість і специфічність. В таких тестах може не бути однієї з складових.

- Уявімо, що в людини з’явилася підозра на алергію. Які її дії?

Першочергово вона повинна звернутися до лікаря-алерголога, той розпитає вас про симптоми і запропонує вид діагностики. Це можуть бути шкірні проби або молекулярна діагностика. Вид діагностики залежить від вашої платоспроможності і думки лікаря.

- За державний кошт алергопробу отримати не можна?

В державній установі отримати можна лише шкірні проби. Всі інші види діагностики алергії – на комерційній основі.

- Коли ми отримали результати аналізу, що ми робимо далі?

Далі – повертаємося до лікаря, щоб отримати його рішення щодо призначення лікування. Лікар може призначити симптоматичну терапію або він каже, що потрібно провести алерген-специфічну імунотерапію. Суть її в тому, що організм перестає бути чутливим до алергену. Це ін’єкції або таблетки під язик. Тут потрібно вибрати, якими алергенами варто проводити терапію: вони є закордонні і українські. Знову ж таки, різниця в ціні: курс закордонних алергенів на півроку коштує приблизно 160 євро, українські – значно дешевше. Така терапія застосовується у випадку, коли достеменно відомий алерген, на який реагує організм.

- Як не переплутати алергію із застудою?

Лише за допомогою алерголога. Симптоми дуже схожі і для того, щоб виключити або підтвердити алергію, потрібно щоб лікар зібрав анамнез симптомів і провів алерген специфічну діагностику.

- Які заборони спіткають людей, хворих на алергію?

Все залежить від алергену до якого розвивається реакція. Кожна группа алергенів тягне за собою відповідну заборону.

- В яких випадках людині забороняють їсти морепродукти?

Якщо в людини алергія на кліщ домашнього пилу або до самих морепродуктів.

- Кому не можна вживати алкоголь?

Всім. Без виключення. Особливо кольоровий алкоголь, пиво, вино і шампанське, тому що у всьому цьому є речовини які можуть визивати алергічну реакцію.

- Кому не можна вживати солодке?

В першу чергу це хворим на діабет, який ми часто виявляємо під час обстеження на наявність алергії. І при алергії на плісняву.

- Тобто, якщо в людини у ванній кімнаті заводиться пліснява, в результаті якої виникає алергія – людині неможна вживати солодощі?

Якщо така алергія доведена – так. І так часто буває. Останнім часом ми частіше зустрічаємо алергію до зовнішньої і внутрішньої плісняви.

- А кому не можна свіжі овочі вживати?

Дуже складна ситуація з цим. Всі овочі містять в собі білки які є і в інших рослин і може виникати перехресна реакція. В кого є алергія до берези, в того може бути алергія на горіхи або яблука. Якщо є алергія на кішку – може виникнути алергія на свинину.

- Можуть людині заборонити займатися спортом через алергію?

Звісно, у людей може виникати алергія на фізичні навантаження. Це стається тому, що в організмі людини клітини, які відповідають за алергічну реакцію, можуть мати таку структурну особливість. В такому випадку в людини від сонця, вібрації, перепаду температури може виникати алергічна реакція.

- Наприклад, я пішла до спортзалу, позаймалася. Якщо виникає алергія на це навантаження – яка вона?

Кропив’янка або астма.

- Це можна вилікувати?

Якщо коректно виявити причину – клітини можна стабілізувати.

- Один з сипмтомів алергії – набряк Квінке. Наскільки він небезпечний для життя?

Набряк Квінке – це лише набряк на обличі, набряк на інших частинах тіла – ангиневротичний набряк. Він може бути вродженим або його можуть спровокувати деякі речовини. Якщо він виникає на руках чи ногах – це не становить небезпеки життю. Якщо в районі гортані – дуже небезпечний, бо він може перекрити дихальні шляхи.

- Від чого в людини може з’явитися набряк?

Точно так само, як будь-яка алергія : від різних речовин або на ліки.

- Як алергія може проявитися?

Це може бути кон’юктивіт, риніт, бронхіальна астма, кропив’янка, діарея, свербінням у вухах, анафілаксія.

- Розлад шлунку може бути ознакою алергії?

Звісно. І болі в шлунку теж можуть бути результатом алергії. Бувають випадки, коли в людини ознаки “гострого” живота, їй роблять лапаротомію, а вона нічого не показує.

- Наскільки астма складна до лікування?

Астма – це королева алергології. І вона може в кожної людини проявлятися по-різному. Головне – вчасно її визначити. Якщо астму діагностувати пізно, коли в дихальних шляхах вже є видозміни, вилікувати її надзвичайно складно. Зараз якість ліків краща, тому її можна контролювати.

- Якщо астма алергічного походження, її вилікувати повністю можливо?

Якщо вдається визначити точний алерген, на який виникає астма і провести алерген-специфічну імунотерапію – її можна вилікувати і такі випадки в практиці були.

- Якщо в людини виявляють алергію на домашню тварину, але віддати тварину людина відмовляється. Як жити з цим алергеном під одним дахом?

Ми підбираємо такі ліки, які будуть знімати симптоми алергії на тварину.

- І так весь час?

Так. Потрібно постійно пити таблетки, щоб знімати ці прояви. Шляхи вирішення – є.

- На сам кінець розкажіть, які є міфи про алергію?

Багато хто вважає, що алергенні рослини тільки ті, які пахнуть. Це – неправда. Алергію на рослини викликає пліснява, яка живе в грунті під рослинами. Також, поширена думка, що є гіпоалергенні тварини, що не може бути алергії на тварин, в яких мало шерсті – це теж міф. Алергію провокує лупа шкіри тварини і її сеча. І якщо говорити про тварин, то самці – більш алергенні, ніж самки.

Українські Національні Новини

Здоров'я