likar-rozpoviv-pro-naslidki-samolikuvannya-antibiotikami

Лікар розповів про наслідки самолікування антибіотиками

 • 13916 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Безконтрольне вживання пацієнтами антибіотиків може привести до неефективності терапії через неправильно підібраний препарат. Про це у коментарі УНН розповів терапевт Клініки Спіженко Олександр Баранов.

Так, за словами О.Баранова, прийом антибіотиків повинен бути обов'язкого узгоджений з лікарем.

"Антибіотики - це потужна зброя для медиків, яку вони використовують у своєму арсеналі, і звичайно потрібно знати певні правила її використання. Перш за все антибіотик назначається лише тоді, коли дійсно це потрібно. Це говорить про те, що якщо людина захворіла, і її температура тримається не менш , ніж протягом трьох днів. Окрім температури, для призначення антибіотиків важливо ще й встановити. що відбулися зміни у показниках крові", - сказав О.Баранов.

Також лікар відзначив, що до лікування антибіотиками потрібно підходити вкрай серйозно. Адже цілеспрямована дія антибіотика на збудник хвороби і швидке одужання пацієнта можливе лише у випадку коректного призначення препарату фахівцем.

"На жаль, у призначенні антибіотиків дуже велику роль відіграють ЗМІ, які не завжди є коректними. Це стосується пропаганди, реклами. І люди починають ставитися до антибіотиків так, ніби купити антибіотики - це купити парфуми у магазині. Вони починають самі собі призначати антибіотик у невірних дозуваннях і зовсім навіть не в тих випадках, які потребують призначення цих препаратів", - розповів О. Баранов.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, МОЗ і громадськість закликали українців не купувати антибіотики без рецепта та приєднатися до флешмобу #Антибіотик_за_рецептом.

Організатори флешмоб наголошують на необхідності формувати у пацієнтів правильну позиціє щодо вживання антимікробних препаратів.

"- Ні – самолікуванню
- Суворе дотримання схеми лікування, запропонованої лікарем
- І головне: прийом антибіотиків – тільки за рецептом!", - наголошують у ГО "Інфекційний контроль в Україні".

Українські Національні Новини

Здоров'я