lubinets-vymahaie-rozsliduvaty-diialnist-rosiiskoho-chervonoho-khresta

Лубінець вимагає розслідувати діяльність російського Червоного хреста

 • 30094 переглядiв

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся з листом до Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з вимогою розслідувати ймовірну співпрацю російського Червоного Хреста з пропутінською "патріотичною" організацією.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець  направив лист до Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця із закликом провести розслідування щодо інформації про співпрацю російського ЧХ з пропутінською "патріотичною" організацією. Про це він написав у Telegram, передає УНН

Нещодавно в мережі з’явилася інформація, що президент російського червоного Хреста (РЧХ) має відношення до пропутінської "патріотичної" організації, а працівники РЧХ розповідають про неможливість миру з "українськими нацистами". Ба більше, РЧХ бере учать у військових зборах та навчаннях для дітей, де розповсюджується ідеологія продовження війни проти України, використовуються символи агресії "Z"

- написав Лубінець.

Він повідомив, що вже аправив лист до Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з тим, щоб: 

1. Такі дії були публічно засуджені.

2. Було проведене прозоре розслідування дій Російського Червоного Хреста. 

3. На час проведення розслідування було призупинене членство та участь РЧХ у співтоваристві. 

4. У разі, якщо розслідування підтвердить наявні дані, необхідно вимагати, щоб організацію виключили з федерації. 

Омбудсман нагадав, що РЧХ є частиною Міжнародної Федерації  Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, тому повинен відповідати місії та принципам руху. Зокрема принципу "нейтральності". 

Контекст 

VSquare опублікувало розслідування у якому йдеться, що РЧХ    регулярно співпрацює з патріотичними військовими таборами росії, де навчають дітей віком від 8 років стріляти з автоматів та брати участь у боях. Крім того, журналісти повідомляють що у січні 2024 року голова організації Павло Савчук підписав угоду про співпрацю з дитячим табором "Артек" у Криму. На директора табору костянтина федоренка захід запровадив санкції через депортацію українських дітей.

Співробітники "російського Червоного Хреста" можуть бути причетними до знущань над українськими військовополоненими – ЗМІ27.02.24, 12:44 • [views_0]

Тетяна Краєвська

Суспільство