lutsenko-pro-ekstraditsiyu-tumgoyeva-nemaye-zhodnikh-pidstav-vvazhati-yogo-dobrovoltsem

Луценко про екстрадицію Тумгоєва: немає жодних підстав вважати його добровольцем

 • 7400 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. На сьогодні немає жодних підстав вважати, що екстрадований до Російської Федерації за підозрою у тероризмі Тимур Тумгоєв був добровольцем на Донбасі. Про це сьогодні заявив на брифінгу Генеральний прокурор України Юрій Луценко, коментуючи екстрадицію до РФ Тумгоєва, через якого біля стін ГПУ сьогодні відбувалася акція протесту, яка переросла у сутички з правоохоронцями, передає УНН.

“Це набуло такого резонансу винятково через те, що через два роки процесу, після завершення екстрадиції, раптом вичерпалися всі правові механізми і вирішили вдатися, з моєї точки зору, аморальної спроби розколоти суспільство, говорячи про те, що пан Тумгоєв був добровольцем. На це немає жодних підстав. Я маю офіційну відповідь від Збройних сил України, від Міністерства внутрішніх справ”, — наголосив він.

Також, за словами Генпрокурора, і сам Тумгоєв, його рідні та друзі, і його захист жодного разу до екстрадиції не заявляли, що він був добровольцем.

“Тому вважаю, що два роки було достатньо для зміни ситуації, якби вона була дійсно реальною”, — запевнив він.

Водночас Луценко запевнив, що жодного учасника бойових дій на Донбасі правоохоронці б не видали Росії.

“Я не тільки як Генпрокурор, а як батько добровольця, гарантую, що будь-яка людина, яка воювала за Україну на фронті і має на це відповідні підтвердження, буде захищена силою української держави. Але маніпулювати цим для того, щоб накопичувати на території України десятки і сотні кримінальних, в тому числі, терористичних елементів, мені не дозволяє ні моя посада, ні мої переконання”, — додав Генпрокурор.

Нагадаємо, 17 вересня активісти націоналістичних організацій влаштували пікет будівлі ГПУ. Нацкорпус анонсував акцію з вимогою від ГПУ пояснити суспільству, чому влада видала Росії Тимура Тумгоєва — добровольця з Інгушетії, який воював на Донбасі.

Поліція Києва відкрила два кримінальних провадження за фактом сутичок під ГПУ.

Українські Національні Новини

Політика