mahate-pochynaie-otsinku-antyterorystychnykh-zakhodiv-na-atomnii-stantsii-v-yaponskii-niihata

МАГАТЕ починає оцінку антитерористичних заходів на атомній станції в японській Ніігата

 • 23908 переглядiв

Експерти МАГАТЕ розпочали оцінку оновлених антитерористичних заходів на атомній електростанції "Касівазакі-Каріва" в японській Ніїгаті на прохання компанії TEPCO.

Міжнародне агентство з атомної енергії розпочало виїзну місію експертів на атомну станцію "Касівадзакі-Каріва" на узбережжі Японського моря для оцінки оновлених антитерористичних заходів. Про це повідомляє NHK, пише УНН.

Деталі

Компанія-оператор TEPCO звернулася до МАГАТЕ з проханням оцінити заходи на атомній електростанції "Касівадзакі-Каріва" в префектурі Ніігата з точки зору третьої сторони.

Очікується, що місія триватиме до 2 квітня.

Експерти перевірятимуть об’єкти антитерористичної діяльності та проведуть опитування.

Звернення TEPCO надійшло після того, як через низку недоліків із безпекою Управління з ядерного регулювання Японії у 2021 році фактично заборонило експлуатацію станції. Заборону зняли в грудні минулого року.

Зазначається, що для перезапуску АЕС потрібна згода місцевої влади, і в TEPCO сподіваються, що висновки МАГАТЕ допоможуть переконати місцеве керівництво в безпеці об’єкта та остаточно вирішити питання відновлення експлуатації станції.

Міністерство економіки та промисловості звернулося до губернатора Ніігати з проханням підтримати політику уряду щодо перезапуску заводу.

Губернатор зауважив, що у Ніігата зростає занепокоєння щодо того, як люди будуть евакуюватися в разі аварії. За його словами, префектура уважно стежить за діями уряду.

Нагадаємо

У березні 2024 року МАГАТЕ успішно провело ротацію експертних моніторингових місій на чотирьох українських атомних електростанціях, у тому числі на Чорнобильській АЕС, щоб забезпечити їхню безпеку в умовах військової агресії росії.