minekonomrozvitku-otsiniv-vtrati-u-pershiy-rik-diyi-ugodi-pro-zvt-z-kanadoyu

Мінекономрозвитку оцінило втрати у перший рік дії угоди про ЗВТ з Канадою

 • 12070 переглядiв

КИЇВ. 14 березня. УНН. Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою відкриє безмитний доступ для українських експортерів до 98% ринків товарів. Водночас, її впровадження призведе до втрат для держбюджету, зокрема від скасування ввізних мит приблизно на 1,2 млн дол. США у перший рік дії угоди, однак очікується, що згодом це компенсується за рахунок ПДВ і збільшення іноземних інвестицій. Про це йдеться у заяві МЕРТ з приводу ратифікації угоди про ЗВТ у ВР, передає УНН.

"Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою відкриє безмитний доступ для українських експортерів до 98% ринків товарів. Водночас, з огляду на різний ступінь економічного та соціального розвитку сторони застосовуватимуть принцип асиметричності зобов’язань, що дозволить Україні адаптувати торгівлю з цією країною до нових умов. Відтак, Україна використовуватиме перехідні періоди до повної лібералізації імпортних мит", - зазначили у відомстві.

Як зазначив перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів під час виступу у Верховній Раді, результати аналізу, проведених науковими інституціями, засвідчують, що скасування імпортних мит Канадою дозволить українським виробникам харчової, легкої, хімічної, нафтохімічної та машинобудівної промисловості отримати максимальні переваги на канадських ринках. З іншого боку угода відкриє можливості для імпорту сировини та передових технологій, що сприятиме економічному зростанню, додали у відомстві.

"Згідно з прогнозними розрахунками, впровадження в дію угоди призведе до незначних втрат доходів Державного бюджету, зокрема від скасування ввізних мит приблизно на 1,2 млн дол. США у перший рік дії Угоди. Водночас очікується, що у середньостроковій перспективі недонадходження будуть компенсовані за рахунок ПДВ, а також збільшення притоку прямих іноземних інвестицій", - сказано у повідомленні.

Угода про вільну торгівлю з Канадою передбачає дотримання прозорості для процедур визначення походження товарів, розробки технічних регламентів, оцінки відповідності.

Ратифікація Угоди стимулюватиме українських виробників випускати конкурентоздатну продукцію. А це розширить діапазон експортних товарів, що у свою чергу позитивно вплине на економічний розвиток держави, додалиу МЕРТ.

Вказано, що для набрання чинності Угода потребує ратифікації парламентами обох країн. Наразі очікується голосування у сенаті Канади (третє читання), підписання Президентом України та Генерал-губернатором Канади відповідно, обмін ратифікаційними документами.

Нагадаємо, ВР ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною і Канадою.

Українські Національні Новини

Економіка