ministr-oborony-shvetsii-zaiavyv-pro-peremovyny-z-ukrainoiu-shchodo-peredachi-vynyshchuvachiv-gripen

Міністр оборони Швеції заявив про перемовини з Україною щодо передачі винищувачів Gripen

 • 42224 переглядiв

Міністр оборони Швеції Пал Йонсон оголосив про триваючі переговори з Україною щодо потенційної передачі шведських винищувачів Gripen після вступу до НАТО.

Швеція не виключає можливості постачання Україні своїх винищувачів Gripen, заявив міністр оборони Швеції Пал Йонсон в інтерв'ю Kyiv Independent у Стокгольмі 28 березня, передає УНН.

Деталі

За інформацією голови оборонного відомства Швеції, обговорення з цього питання з Україною тривають.

Зазначається, що Швеція вагалася щодо постачання своїх літаків, наголошуючи, що їй спочатку потрібно приєднатися до НАТО, перш ніж вона зможе розглянути цей варіант.

7 березня Швеція приєдналася до альянсу і потенційно "відкрила двері" для передачі літака.

Обговорення тривають, і вони відбуваються в рамках коаліції винищувачів

сказав Джонсон.

Міністр нагадав, що Швеція також є частиною коаліції з винищувачів для України. Це союзницька ініціатива, яка допомагає Україні придбати винищувачі F-16 американського виробництва та провести необхідну підготовку.

Доповнення

Говорячи про допомогу Заходу для України, Джонсон зазначив, що Європа повинна "посилити" свою підтримку і "компенсувати частину підтримки, яка падає".

Йонсон відзначив позитивні зрушення в оборонній промисловості Швеції та Європи. Стокгольм інвестує власні кошти та кошти ЄС у виробництво 155-мм снарядів, які вкрай необхідні на українських полях битв.

Країна також бере участь у кількох міжнародних ініціативах, спрямованих на збільшення виробництва боєприпасів.

Не тільки F-16, а й шведські Gripen: український пілот розповів, які літаки допомогли б Україні у війні09.02.24, 20:44 • [views_0]